Felnőtt felnőttet nem, csak gyereket verhet

A családsegítő szolgálat munkatársai már korábban észlelték, hogy nincs minden rendben a szombaton kórházba szállított öt hónapos csecsemő családjában. A családsegítő és a védőnő tettek lépéseket, de nem elég korán ahhoz, hogy megakadályozzák a későbbi súlyos sérüléseket - mondta az [origo]-nak az illetékes önkormányzat munkatársa. A büntető törvénykönyv bünteti, ha az egyik ember bántalmazza a másikat, kivéve a szülő-gyerek kapcsolatban, ugyanis a Btk. megengedi a házi fenyítést.

Szombaton délelőtt került eszméletlen állapotban, véraláfutásos sérülésekkel a Madarász utcai kórházba az az öt hónapos kisbaba, akinek a szülei tagadják, hogy bántották a gyereket. Ugyanakkor a XIII. kerületi önkormányzatnál az [origo]-nak elmondták, hogy a családhoz járó védőnő és a gyermekjóléti szolgálat munkatársa már korábban észlelte, hogy nem megfelelően bánnak a gyerekkel, ezért meg is tették a szükséges lépéseket a hatóságok felé, és terápiára küldték a szülőket, de sajnos nem elég korán ahhoz, hogy megakadályozzák a tragédiát - mondta az [origo]-nak Gellért Lajos, a XIII. kerületi önkormányzat munkatársa.

Decemberben a gyermeket családorvosa egyszer már beutalta kórházba, mert foltok borították el a testét. Akkor a kivizsgálás megkezdése után a szülő saját felelősségére hazavitte a csecsemőt. Január végén pedig az tűnt fel a családorvosnak, hogy a gyerek nem mozgatja egyik karját. A röntgenvizsgálat a jobb felkar már gyógyulóban lévő törését mutatta.

A Madarász utcai kórházban fekvő öt hónapos kisbaba agyi károsodást szenvedett, a kórház hétfői közleménye szerint kómában van, nyakán, arcán és állán bőrvérzések láthatók. A kórház új információkat nem ad a kisbaba állapotáról, teljes hírzárlatot rendeltek el. A Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársa az [origo]-nak elmondta: nyomoznak az ügyben, de egyelőre a gyerek orvos szakértői vizsgálatának eredményére várnak. Ez várhatóan ma estére készül el. A szakértői vélemények ilyen lassú elkészülése nem rendkívüli, általában hosszú időt szokott igénybe venni, mert a szekértők túlterheltek - mondta Németh Zsolt, az Országos Kriminológiai és Kriminalisztikai Intézet munkatársa.

A családokban gyakori az erőszak, de ezekből nagyon ritkán lesz rendőrségi ügy, mert az esetek nagy része nem derül ki. A nagyobb gyerekek nincsenek tisztában a saját jogaikkal, ezért nem teszik szóvá, ha bántják őket, a csecsemők esetében pedig a behegedt sebeket észlelő háziorvos nem tudja biztosan megállapítani, hogy mi okozhatta a sérülést - mondta az [origo]-nak Németh Zsolt, az Országos Kriminológiai és Kriminalisztikai Intézet munkatársa.

Ha egy védőnő vagy tanár észleli, hogy bántalmaztak egy gyereket, nem a rendőrségnek, hanem a gyerekjóléti szolgálatnak kell jeleznie. A gyerekjóléti szolgálatot az önkormányzatok hozzák létre, és többek között az a feladatuk, hogy megakadályozzák a gyerekek bántalmazását. A szolgálatok jelezhetik a rendőrségnek, ha családon belüli bántalmazást észlelnek.

A büntető törvénykönyv bünteti, ha az egyik ember bántalmazza a másikat, kivéve a szülő-gyerek kapcsolatban, ugyanis a Btk. megengedi a házi fenyítést - mondta Németh Zsolt. Tehát a szülőnek joga van nevelő jellegű pofonokat adnia gyerekének. Az orvoshoz elkerülő gyereken nagyon súlyos sérüléseknek kell lennie ahhoz, hogy az orvos feljelentést tegyen. Ilyenkor pedig nehezen bizonyítható, hogy valóban családon belül történt a bántalmazás.

Korábban:
Véraláfutások a kómában lévő csecsemő arcán és nyakán

A családon belüli erőszak nem magánügy

Fórum:

Miért nem csapnak le a csecsemő-verő szülőkre?