Elhunyt Both Béla színész, rendező

Életének 92. évében szerdán elhunyt Both Béla színész, rendező, a Nemzeti Színház egykori igazgatója.

Both Béla 1910. november 21-én született Szerencsen. 1932-ben végzett a Színiakadémián, majd a miskolci társulathoz szerződött. 1934-től 1941-ig a Nemzeti Színház főrendezője, azt követően a Szegedi Nemzeti Színház főrendezője volt. 1945 után rendezőként és színházvezetőként is tevékenykedett többek között a Magyar Színházban, valamint a debreceni Csokonai Színházban. 1958-ban lett a Madách Színház főrendezője, majd direktorként állt a teátrum élén. 1964 és 1971 között ismét a Nemzeti Színház igazgatói tisztét töltötte be.

A Magyar Színházművészeti Lexikon ismertetése szerint Both Béla színházvezetőként nagy hangsúlyt helyezett a társulat kialakítására. Rendezőként az írói szándék tisztelete, a színészi játékra épülő interpretáció jellemezte. Both Béla 1962-ben kapta meg az érdemes művész, 1971-ben pedig a kiváló művész címet.

Both Béla alakította Bástya elvtárs szerepét Bacsó Péter A tanú című legendás filmjében. Béla bácsiként -  mint nyugdíjas tanár - állandó szereplője volt az első magyar teleregénynek, a Szomszédoknak.