Helyreállt a rend Budaörsön

Minden sorszámmal rendelkező bejutott este hétig az áruházba, ezután már azokat is beengedik, akiknek nincs sorszámuk. Délután ötkor nyitották ki újra az Electro World kapuit. A sorszámos rendszert a rendőrök eleinte nem tudták fenntartani, de este hatra helyreállt a rend - jelentette az [origo] tudósítója. Az áruház üzletvezetője elmondta: nem számítottak ilyan rohamra, holnap jobban megszervezik a bejutást.

Minden sorszámmal rendelkező bejutott az épületbe este hétig, ezután már a sorszám nélkülieket is beengedik. Miután ötkor ismét kinyitották az áruházat, rövid időre kitört a hisztéria, de este hatra a rendőrök úrrá lettek a helyzeten. Aki már bejutott, 3-4 órás várakozásra számíthat, amíg a kiválasztott áruval kijut az épületből - jelentette az [origo] tudósítója. Jelenleg körülbelül másfél száz méteres sorban állnak az emberek, türelmesen várva, hogy még szerda este tízig bejuthassanak az áruházba.

Sebestyén Péter, az áruház üzletvezetője az [origo]-nak elmondta: nem számítottak ilyan rohamra. Holnapra jobban megszervezik a bejutást, közel két méter magas kordonokat szeretnének felállítani. Csütörtök reggel a szomszédos - épülőben lévő - Praktiker áruház parkolóján keresztül lehet bejutni a műszaki áruházba, itt osztják majd a sorszámot is reggel 6 órától- mondta az áruház üzletvezetője, aki azt is hozzátette, hogy nem egynapos akciókról van szó. Az [origo]-nak az üzlet egyik munkatársa elmondta, hogy folyamatosan érkeznek a televíziókkal teli kamionok, a porszívó elfogyott.

Az áruház csütörtök reggel 9-től este 10-ig is akciós árukkal várja a vásárlókat, sőt azt ígérik, hogy sokkal többet szereznek be a slágertermékekből, a porszívóból és a televízióból. A rendőrség is készül a holnapi nyitásra, mert ismét hatalmas tömegre számítanak - mondta az [origo]-nak a Pest megyei rendőrség sajtósa.

Szerdán délután, miután már hosszabb ideje zárva voltak a kapuk, még olyan hírek terjedtek, hogy aznap már ki sem nyitnak. Később kiderült: este hatkor újra megnyílnak az olcsó tévékhez vezető ajtók. Közben sorszámokat is osztottak, de később nem sikerült betartatni a rendet, noha a rendőrök többször is felszólították a sorszám nélkülieket: menjenek haza, ők már nem jutnak be. Erre rendszeresen minősíthetetlen megjegyzésekkel és félreérthetetlen jelzésekkel reagáltak sokan a tömegből.

A kapuk végül délután öt óra körül újra kinyíltak, kisebb hisztéria tört ki ismét, de fél- háromnegyed óra múlva megnyugodtak a kedélyek, látva hogy ha lassan is de fogy a tömeg. A rendőrök közben csendben körbevették a bejáratot, szalagokat húztak ki a kapu 15-20 méteres körzetében. Az újonnan érkezetteket már nem engedték a közelbe, őket az épület mellé egy sorba terelték. Este hét óra körül elfogytak a még sorszámmal várakozók és a helyükön maradt szétszakadt szórólapokból, üres pillepalackokból álló szemét eltakarítása után megindulhatott az addigra 150 méter hosszúságúra duzzadt sor.

A sorban állók még reménykednek, hogy este tízig bejutnak az épületbe, sokan azonban konkrét vásárlási cél nélkül jöttek. Többen vágynak még porszívóra és természetesen tévére, de van aki csak egy mosógépet szeretne venni.

Több mint fél nap várakozás két fényképezőgépért

Dél körül az [origo] tudósítója beszélt több addigra sikerrel járt vásárlóval. Az emberek kissé meggyötörten, de elégedetten cipelték a gyakran igen nagy számú - tévéket, porszívókat, mikrókat tartalmazó - dobozaikat, zacskóikat.

Két fiatalember a 20 ezer forintos digitális fényképezőgépet nézte ki magának az áruházat hirdető katalógusból. Ők tegnap délután 6-kor pokrócokkal és termoszokkal felszerelkezve érkeztek az üzlet parkolójába, és a bejárat közelében parkoltak le. Akkor még nem számítottak ekkora tömegre, és arra, hogy szerdán délelőtt az autójuk tetején is felbőszült vevők fognak taposni. Az [origo]-nak elmondták, hogy este még kellemes, bulis hangulat volt, a káosz reggel 7 körül kezdődött. A két fiatalember az elsők között jutott be a Electro Worldbe, és négy-öt óra múlva indultak haza a fényképezőgépekkel. Azt mondták, nem érte meg.

Mások többet vásároltak és jóval elégedettebben távoztak. Egy középkorú őszülő férfi hat porszívóval, tévével és számítógéppel bevásárlókocsiján azon tanakodott, hogyan is juttassa haza a "nyolcba" szerzeményeit. Elmondta, hogy kedden éjjel érkezett a műszaki áruház elé, ahol már sokan várakoztak. Az éjszakát az autóban töltötték. Reggel fél hétig mindenki fegyelmezetten várt, akkor azonban valakik elkezdtek kiabálni, hogy nyit a bolt és hogy pizzát osztanak, ekkor az addig fegyelmezetten sorban álló emberek egyszerre kezdtek rohanni a bejárat felé, figyelmen kívül hagyva az érkezési sorrendet. Az áruház ajtaja kiszakadt, bentről a rendőrök két kézzel nyomták vissza a bejutni akaró tömeget. A megviselt, de elégedett vevő az [origo]-nak elmondta: a gyerekeinek vette a sok porszívót, és nagyon jó vásárt csinált velük - majd felpakolva egy ott várakozó tehertaxira, elment.

Fotó: RTLKLUB
Az áruházba bejutott vevők elmondták, hogy az üzletben is meg kellett küzdeni az akciós árukért. Nagyon kellett vigyázni a már kosárba tett árukra, mert előfordult, hogy egy másik vevő áttette a saját bevásárlókocsijába. A CD-írókért pedig kétszer kellett fizetni, ugyanis élelmesek levették a polcról és ezer forintokért árulták azoknak, akiknek már nem jutott. Persze olyan is volt, aki a parkolóban árulta frissen szerzett tévéjét, természetesen a boltiénál magasabb áron.

Nem jártak rosszul egyes rendőrök sem, akiknek a rendfenntartás mellett arra is jutott idejük, hogy telerakják a szolgálati Lada Niva, vagy Opel Astra hátsó ülését különböző műszaki cikkeket rejtő zacskókkal, dobozokkal.

Ballai Vince

Fotó: Garai Edit

Korábban:

Sorszámért küzdenek a megrohamozott áruház előtt

Egymástól marják el a tévéket - hisztéria Budaörsön

Közlekedési káosz az áruháznyitó miatt

Ajánlat:

Videofelvétel a tömegről

Nézze meg a rohamról készült képeket!

Fórum:

Harc a pirítóssütőkért - roham Budaörsön