Mikes Éva a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára 1999 óta. Képviselőként csak a megfigyelési ügy vitájában vett részt.

A Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára a területfejlesztési ügyekért felelős. Kinevezéséig alelnöke volt a nemzetbiztonsági és tagja az alkotmányügyi bizottságnak. Az úgynevezett megfigyelési ügy kapcsán éles vitába keveredett az ellenzéki képviselőkkel, elsősorban Vancsik Zoltánnal, ugyanis azok bírálták az ügyet kivizsgáló bizottság tervezett összetételét. Mikes minden felszólalása erre a vitára korlátozódott. Államtitkárként az ellenzék sokat támadta, amikor pályázatot írt ki a Miniszterelnöki Hivatal több olyan közigazgatási hivatal élére, ahol a hivatalvezetők mandátuma még nem járt le. Ráadásul az ellenzék szerint rendre a kormánypárthoz kötődő jelöltek győztek.

Mikes többször kiállt a főtisztviselői kar létrehozása mellett. Orbán Viktor miniszterelnök haragját váltotta ki, amikor csatlakozott azokhoz a fideszesekhez, akik leszavazták Mikola István egészségügyi miniszter egy törvénymódosítását, ami Mikola hatáskörét bővítette volna. A fideszesek ellenállása miatt a törvényt az Országgyűlés végül nem fogadta el.

Mikes jogászként dolgozott Pécsett, 1989-ben lépett be a Fideszbe. 1990-94-ig Pécs polgármestere volt, 1997-ben az MTI tulajdonosi tanácsadói testületének tagja lett, 1998-ban választották meg parlamenti képviselővé.

A megfigyelési ügy kivizsgálását rendkívül fontosnak tartotta: A  legkevésbé sem máglyákat, hanem világosságot szeretnék ebben az ügyben is. Ahányan hozzászóltak előttem, annyian - legyenek akár kormánypártiak, akár ellenzékiek - zömmel kérdéseket fogalmaztak meg. Én ezekre a kérdésekre szeretnék választ kapni.

Ajánlat:

További képviselők Baranya megyéből