A Tocsik-perben a védők a zsarolással vádolt Boldvai László, Budai György és Vitos Zoltán felmentését kérték a bíróságon. Szerintük ugyanis a vád legfőbb bizonyítéka, Tocsik Márta egy korábbi vallomása szabálytalan körülmények között született, így az nem bizonyító erejű. Az ügyészség korábban letöltendő börtönbüntetést kért mindhárom vádlottra.

Bűncselekmény hiányában a védelem Boldvai László szocialista országgyűlési képviselő - aki a vádbeli időszakban pártpénztárnok volt -, Budai György szabad demokratákhoz közel álló üzletember és Vitos Zoltán vállalkozó felmentését kérte a Tocsik-per hétfői tárgyalásán. Az ügyészség mindhármukat zsarolással vádolja, és letöltendő börtönbüntetést kért rájuk.

A vád szerint Boldvai és Budai politikai kapcsolataikra hivatkozva 1996-ban megfenyegették Tocsik Mártát, hogy csak akkor tarthatja meg jövedelmező tanácsadói tevékenységét az ÁPV Rt.-nél, ha fizet az általuk megjelölt cégeknek, melyek azonban munkát nem végeznek. Tocsik Márta 1996-ban a 804 millió forintos sikerdíjából átutalt mintegy 343 millió forintot a megjelölt cégeknek, melyek 96 őszén, a botrány kipattanása után ezt a pénzt visszautalták.

A vádlottak ügyvédjei azzal érveltek, hogy törvénysértő módon született 1996 októberében Tocsik Márta Gyorskocsi utcai vallomása, melyben azt állította, hogy Boldvai, Budai és Vitos megzsarolták. Tocsik Márta ezt a vallomását 97 januárjában visszavonta. Tocsik ezt azzal indokolta, hogy erős gyógyszerek, nyugtatók hatása alatt tette vallomását. A védők szerint ezért ez a vallomás egyáltalán nem használható fel bizonyítékként az eljárásban.

A Tocsik Márta által a vád szerint a Budai és Boldvai által megjelölt cégekhez átutalt, majd a botrány kipattanásakor visszaküldött 343 millió forinttal kapcsolatban a védők közölték, hogy a zsarolással vádolt személyeknek egymással, illetve a szóban forgó cégekkel nem volt kapcsolatuk.

Tocsik 8 milliárdot spórolt ügyvédje szerint