A magyar nyomozókhoz fordult Pándy ismerőse

Magyar nyomozók váratlan fejleménnyel szolgáltak a brüsszeli esküdtszéken folyó Pándy-per tárgyalásán. A Pándy ügyében a magyarországi nyomozásokat vezető rendőr ezredes elmondta a tárgyaláson, hogy közvetlenül Brüsszelbe utazásuk előtt felkereste őt Pándy egyik régi ismerőse. Az ismerős azt állítja, hogy Pándy beszélt neki a gyilkosságokról. A brüsszeli tárgyalóteremben Pándy és Kovács ezredes heves szóváltásba keveredett.

Tanúként hallgatták meg Brüsszelben Kovács Lajos ezredest, aki a magyarországi nyomozást vezette Pándy András ügyében. Pándyt hat családtagjának meggyilkolásával és vérfertőzéssel vádolják. A rendőr ezredesen kívül több magyar nyomozó is vallomást tett. Kovács Lajos hétfőn elmondta a tárgyaláson, hogy közvetlenül Brüsszelbe utazásuk előtt felkereste őt Koplányi István, Pándy egyik régi ismerőse.

Koplányi elmondta, hogy Pándy András beszélt neki a gyilkosságokról jó nyolc-tíz évvel ezelőtti brüsszeli találkozásuk alkalmával. Egyebek között megemlítette, hogy amikor a vádlottal együtt vágtak fel fahasábokat Pándy láncfűrészével, Pándy azt mondta neki, hogy az embert is úgy kell forgatni, mint a fatörzset, ha fűrésszel vágják darabokra. Azt is említette Koplányi, hogy a brüsszeli házban látta az eldugult lefolyók tisztítására használatos Cleanest savat, sőt a karjára is cseppent belőle és nyomot hagyott. Kovács szerint megvizsgálták Koplányi karját, és a fekete folt valóban savas marásnak látszik. A másodrendű vádlott, Pándy Ágnes vallomása szerint a családtagok meggyilkolása után feldarabolták a pincében a holttesteket, majd a felmelegített Cleanest oldószerben teljesen eltüntették a hullákat.

Koplányi azt is állítja, hogy egy ajtón keresztül hallotta a két vádlott, Pándy András és Ágnes hangos szóváltását a néhány évvel korábban végrehajtott gyilkosságokról. Koplányit még a nyomozati szakaszban kihallgatták a belga és a magyar nyomozók is, de akkor nem említette, hogy Pándy valaha is beszélt volna neki a gyilkosságokról. Személyes benyomása Koplányiról mindig is az volt, mondta Kovács Lajos ezredes, hogy a tanú többet tud, mint amit elmond, de utólag "felzárkózik" a fejleményekhez.

Miután a magyar nyomozók megtették vallomásukat és válaszoltak Pándy ügyvédjének, Hein Diependaelenak a kérdéseire is, az első számú vádlott kért szót. Pándy hosszas szóváltásba keveredett Kovács ezredessel: tudja-e bizonyítani, hogy a vádlott második felesége, Fintor Edit már nem él. A visszakérdezésre Pándy azt felelte, hogy ha őt vádolják gyilkossággal, a vádnak kell bizonyítania és nem neki, de mihelyt szabadon engedik őt, családtagjai fel fogják keresni.

Tímea, Pándy nevelt lánya, aki a rákényszerített viszonyból gyereket is szült Pándynak, már évek óta Magyarországon él. A tárgyalásra nem jött el tanúskodni, azzal mentette ki magát, hogy már megtette vallomását, és négy gyerek gondja mellett nemrég vesztette el tragikus hirtelenséggel a férjét. Alberti Bálintné nyomozótiszt beszámolt Tímea neki tett vallomásáról. Tímeának meggyőződése, hogy Ágnes nem magától, hanem apja parancsára próbálta megölni őt, alig néhány héttel azután, hogy otthon bejelentette, elköltözik otthonról csecsemő fiával együtt. Tímea a gyilkossági kísérlet után vallotta csak be anyjának, hogy gyermeke az ő férjétől, Pándy Andrástól van. Anyja, Fintor Edit nem csodálkozott ezen, mert már sejtette, hogy férje a saját édeslányával, Ágnessel is vérfertőző viszonyt tart fenn.

A Pándy-gyilkosságok története

Korábban:

Pándy András tagadja bűnösségét