Idén marad a cigányosztály Verpeléten

A verpeléti általános iskolában - szülői kérés nélkül - elkülönítve tanítják a cigány gyerekeket - állapította meg Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosa. Az iskola igazgatója és Verpelét polgármestere állítja: nincs szó szándékos elkülönítésről, az iskolában kisebbségben lévő nem cigány tanulókat a szüleik viszik át másik iskolába, ezért alakulhatnak ki cigányosztályok.

Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosa megállapította a Heves megyei Verpelét általános iskolájáról, hogy kisebbségi oktatás folyik, vagyis a cigány gyerekeket elkülönítve oktatják. Az ombudsman vizsgálata szerint az iskola első és ötödik osztályában elkülönítették a cigány gyerekeket, a szülők kérése nélkül, pedig ez a típusú oktatás kifejezetten az érintettek részvételi akaratán múlik.

Az iskola igazgatója, Zay Ferenc állítja, hogy képességeik alapján sorolták osztályokba a diákokat. Az ötödikeseket ugyanis képességfelmérés alapján rakják osztályokba. Az igazgató és a település polgármestere szerint azért alakulhattak ki roma osztályok, mert a nem roma diákok szülei másik iskolába viszik a gyerekeiket. Az iskola igazgatója azzal kapcsolatban, hogy miért nem szereztek be nyilatkozatokat a szülőktől arról, hogy támogatják az elkülönített osztályokat, azt mondta, hogy sok szülőtől van nyilatkozatuk, de azokat nem fogadta el az ombudsman, mert nem megfelelő, hivatalos formában készítették el őket.

Az osztályok 80 százalékát roma tanulók teszik ki. A nem roma tanulók szülei pedig azt szeretnék, hogy a nem cigány gyerekek egy osztályba járjanak, ne szétszórva több osztályba, ellenkező esetben kiveszik a gyerekeket az iskolából - mondta Erdélyi István, Verpelét polgármestere. Az elmúlt években csökkent a létszám az iskolában, sok szülő dönt úgy, hogy inkább a szomszédos Egerben íratja iskolába a gyerekét - mondta a polgármester.

Verpelét polgármestere közölte: az önkormányzat, mint az iskola fenntartója tárgyalni fog az ombudsman jelentéséről, és megpróbálnak eleget tenni az ajánlásnak, de változtatásokra várhatóan már csak a szeptembertől kezdődő következő tanévben kerülhet sor.

Korábban:

Roma tanulók jogsértő elkülönítése