Orbán nem zárja ki a Fidesz-MIÉP koalíciót

Orbán Viktor kormányfő arra a kérdésre, hogy a Fidesz kötne-e koalíciót a MIÉP-pel, azt válaszolta: majd a választók eldöntik, milyen koalíció lesz. Korábban a Fidesz vezető politikusai többször is visszautasították azokat a feltételezéseket, miszerint a választások után a MIÉP-pel is hajlandóak koalícióra lépni. A MIÉP elnöksége ugyanakkor már kidolgozta igényét, milyen pozíciókért cserébe támogatnák a Fidesz-kabinetet.

Eddig mindig élesen úgy fogalmaztak a fideszes képviselők: kizárt egy esetleges Fidesz-MIÉP koalíció. A Fidesz február 26-ai kongresszusán is azt mondta Pokorni Zoltán pártelnök, hogy a mostani választások abban is egyediek lesznek, hogy végre előre látható, milyen koalíció köttetne, ha a Fidesz nyer. A párt az MDF-fel, az MKDSZ-szel, a Fidelitasszal, a Kisgazda Polgári Egyesülettel és a Lungo Drommal kötött választási együttműködést.

A MIÉP ugyanakkor úgy nyilatkozott: készek arra, hogy bizonyos pozíciókért cserébe kívülről támogassák a Fidesz-kabinetet a választásokat követően, ha az kisebbségi kormányzásra kényszerül. Bognár László, a MIÉP alelnöke a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: a Kincstári Vagyoni Igazgatóság alelnöki tisztségét, az Állami Számvevőszék megüresedett alelnöki posztját, valamint egy alelnöki pozíciót kérnek a Magyar Nemzeti Bank esetében. Emellett szeretnének a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter környezetében is egy vezető posztot kapni. Ha azonban a MIÉP 15-20 százaléknál jobb eredményt érne el, már a koalíció tagja akarna lenni. Bognár azt állította: ezekről a kérdésekről nem tárgyaltak a Fidesszel, csupán az elnökségen belül került szóba a téma.

Orbán Viktor kormányfő a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón azonban az esetleges MIÉP-támogatásra vonatkozó kérdést nem hárította el mereven. Az eddigi elutasító fideszes nyilatkozatokon jelentősen enyhítve Orbán úgy fogalmazott: "Ez a kérdés nem időszerű, majd a választók eldöntik, hogy milyen felelősséggel bíznak meg."

1998-ban a Fidesz a választások előtt, sőt még a két forduló között is elzárkózott egy esetleges Fidesz-FKGP koalíció lehetősége elől. A második forduló után azonban mégis koalícióra léptek a kisgazdákkal, amit később úgy magyaráztak: a választók döntöttek így.

"A Fidesz - Magyar Polgári Párt a polgári összefogást alkotó szövetségeseivel, az MDF-fel, az MKDSZ-szel, a Fidelitasszal, a Kisgazda Polgári Egyesülettel és a Lungo Drommal képes lesz az abszolút többséget megszerezni a választásokon. Erre esélyünk van mind a közvélemény-kutatási adatok alapján, mind az alapján is, hogy a Fidesz-MDF közös egyéni képviselőjelöltjeinek esetében, valamint az országos és területi listák esetében elsőként teljesítette a választásokon való indulás feltételeit" - közölte az [origo] kérdésére Farkas Attila sajtófőnök.

Ajánlat:

Az [origo] választási oldala

Fórum:

A MIÉP két minisztériumot kér magának