Vádat emeltek a székesfehérvári maffiaügy részt vevői ellen. Az összesen 23 vádlott többsége rendőr, ügyész, büntetés-végrehajtási tiszt vagy ügyvéd. A nyomozás során kiderült, hogy szervezett formában befolyásoltak büntetőeljárásokat. Egy 1999-es zsarolási ügy nyomozása közben az ügyészség gyanút fogott és vizsgálatot indított, ekkor jutottak el azokhoz a rendőrökhöz, ügyvédekhez és ügyészekhez, akik ellen most vádat emeltek. Ennek eredményeként, akkor elfektetett nyomozások most újraindulnak.

A 23 vádlott közül 8 rendőrtiszt, vagy tiszthelyettes, 1 nyugalmazott rendőrtiszt, 1 ügyész, 1 ügyészségi nyomozó, 1 büntetés-végrehajtási munkatárs, 2 ügyvéd és 1 ügyvédjelölt, illetve 8 civil - közölte a Legfőbb Ügyészség sajtóosztálya. A nyomozást a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal folytatta.

A közleményből az derül ki, hogy egy vagy több ügyvéd jó kapcsolatot alakított ki a bűnüldöző hatóságok különböző beosztású tagjaival. Az volt a cél, hogy a számukra fontos ügyekben befolyásolják a rendőség vagy az ügyészség munkáját. A vádiratban egyebek mellett hivatali vesztegetés, vesztegetés, bűnpártolás, hivatali visszaélés, különleges személyi adatokkal visszaélés, hamis tanúzásra felhívás, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás, és különböző vagyon elleni bűncselekmények szerepelnek.

Vannak, akik az ügyészség szerint államtitoksértést is elkövettek, ezért az egész ügy nyomozása szigorúan titkos minősítést kapott.

Az ügy nyomán a Legfőbb Ügyészség Nyomozás Felügyeleti Főosztálya tobb, korábban lezárt rendőrségi nyomozás folytatását rendelte el.

Korábban:

Befejeződött a székesfehérvári maffiaügy nyomozása
(2002. január 8.)

Ügyészek, nyomozók és a maffia együttműködését leplezték le Székesfehérváron 
(2001. június 19.)