Közös megegyezéssel távozik a halmajugrai Arany János Általános Iskola éléről Bódiné Gulyás Ágnes igazgató. A pedagógust korábban a helyi kisebbségi önkormányzat és a szülők nyomására felmentették, de ő munkaügyi bírósághoz fordult, amely visszahelyezte állásába, amely újabb tiltakozási hullámot indított el. Ennek hatására a pedagógus felajánlotta távozását

Az elbocsátás törvénytelenségét kimondó bírósági határozat nyomán újabb tiltakozási hullám indult az 1200 lakosú, fele részben romák lakta településen. Bódiné Gulyás Ágnes közölte: az újabb tiltakozást követően levélben jelezte az önkormányzatnak, hogy közös megegyezéssel hajlandó megválni az állásától. A testület a csütörtöki ülésen elfogadta az ajánlatot. Váradi Zoltán, a helyi kisebbségi önkormányzat elnöke megnyugtatónak nevezte az önkormányzat döntését.

Az igazgatónő öt esztendeje került a 121 gyereket, közöttük 111 roma kisdiákot oktató általános iskola igazgatói székébe. Mandátuma 2001 februárjában járt le, és a képviselőtestület pályázatot írt ki az állás betöltésére. Erre az igazgatónő mellett még hat pedagógus jelentkezett. A pályázatok elbírálásakor a szülői munkaközösség és a helyi roma önkormányzat egyaránt ellenezte Bódiné újbóli megbízását, a képviselő-testület ennek ellenére a régi igazgatót támogatta. A döntés ellen azután már nem csupán a szülői munkaközösség és a kisebbségi önkormányzat tiltakozott, hanem a tantestület tagjainak egy része is.

Mindennek hatására az önkormányzat felmentette az igazgatónőt, de ő munkaügyi bírósághoz fordult, amely megállapította: törvénytelen volt a döntés. Az intézményt jelenleg megbízottként Pelle József, az iskola egyik tanára irányítja. Molnár Nándor jegyző közölte, hogy az új igazgató kinevezésének módjáról még nem született döntés.

Ajánlat:

Idén marad a cigányosztály Verpeléten

Nem hiányzik a könyvtárából?

Cigánynak születni