Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) térségi ellenőrzése során kiderült, hogy a szentesi kórházban a múlt évben 52 külföldi beteget operáltak meg indokolatlan sürgősséggel. A téves jelentés nyomán 18,5 millió forintot fizetett a kórháznak az OEP.
Oberfrank Ferenc, az egészségbiztosító főigazgatója elmondta: az "OEP-kommandó" tavaly késő ősszel több egészségügyi intézményben ellenőrzést végzett. A szentesi traumatológiai osztályon az átvilágítás során kiderült, hogy jugoszláv állampolgároknak "sürgősségi indokoltsággal", törésre hivatkozva beültettek csípő- és térdizületi protéziseket. Összesen 52 jugoszláv állampolgárt műtöttek meg krónikus mozgásszervi megbetegedésük miatt, ami nem tartozik a sürgősségi kategóriába, ezért nem volt jogosult megkapni az intézmény a több mint 18,5 millió forintot.

A főigazgató magyarázatul elmondta, hogy a Jugoszláviával kötött kormányközi egyezmény keretében a jugoszláv állampolgárok esetében a sürgősségi beavatkozást finanszírozza az egészségbiztosító.

A pénzt vissza kell vonnunk a kórháztól, továbbá szakértők vizsgálják, felvetődik-e a folytatólagosan elkövetett csalás bűntettének alapos gyanúja - közölte. Ebben az esetben ugyanis a főigazgatónak feljelentést kell tennie a kórház ellen.

A kórház sajtóközleményében az igazgató főorvos, Kovács Ágnes úgy foglalt állást: véthettek adminisztrációs hibát, lehet szakmai vagy jogértelmezési vitájuk az OEP-pel, ám a csalás gyanúját visszautasította. A közlemény tudatja, hogy nem állnak a kórház rendelkezésére a "vádakat tartalmazó" OEP összegző jegyzőkönyvek, megérkezésükig, áttanulmányozásukig az ügyről nem kívánnak nyilatkozni.