A bíróság jogosnak ítélte azt a gyakorlatot, hogy a parkolási társaságok rendszám alapján kikérik a Belügyminisztériumtól a nem fizető autósok adatait.
A Pesti Központi Kerületi Bíróság nem jogerős határozatában elutasította a Magyar Autóklub és egy magánszemély által, a BM, a Centrum Parkolási Kft. és az Euro-Inford Kft. ellen beadott keresetet. Az autóklub azért perelte be a három érintettet, mert a parkolási társaság az Euro-Inford Kft. adatkezelő cég segítségével kikérte azoknak az autósok adatait a Belügyminisztériumtól, akik nem fizettek a parkolásért.

A bíróság 7500 forint perköltség megfizetésére kötelezte a két felperest. A bíróság indoklása szerint az elsőrendű felperes, a Magyar Autóklub esetében nem talált olyan jogalapot, amelynek alapján érdemi vizsgálatot indíthatott volna. A másodrendű felperes esetén nem észlelt adatvédelmi és személyiségi jogok sérülését. A bíróság jogosnak ítélte az alperesek gyakorlatát, a tilosban parkoló autósok személyi adatok megszerzésében.

Az autóklub ügyvédje, Kovács Kázmér az [origo]-nak elmondta: valószínűleg fellebbeznek az ítélet ellen, de előbb megvárják az ítélet írásbeli indoklását.

korábban:

A parkolási bírságok miatt perel az autóklub