A brüsszeli esküdtszéken folyó Pándy perben tanúvallomást tett Koplányi István magyar állampolgár, az egyetlen olyan tanú, aki azt állítja, hogy a hat családtagjának megölésével vádolt Pándy András beszélt neki a gyilkosságokról. A vádirat szerint Pándy András és Ágnes lánya vérfertőző viszonyban élt, és megölte Pándy két feleségét és négy gyermekét.

Koplányi, aki afféle mindenesként dolgozott Pándy Andrásnak 1990 óta Magyarországon vett házánál, majd alkalmilag brüsszeli házainál is, a belga bíró idézésére tett tanúvallomást. A nyomozati szakaszban magyar nyomozóknak tett tanúvallomásaiban ugyanis egy szóval sem említette mostani állításait, amelyekkel csak néhány nappal ezelőtt állt elő Budapesten Kovács Lajos alezredesnek. Miután Kovács a brüsszeli esküdtszéken beszámolt erről az új fejleményről, a bíró személyes tanúskodásra idézte Koplányit.

Az esküdtszék előtt Koplányi részben kevesebbet, részben többet mondott, mint Budapesten. Most már nem állította, hogy a brüsszeli házban egy ajtó mögül kihallatszó indulatos beszélgetésben Pándy Andrást és Ágnest hallotta, csak azt, hogy Pándyt és egy női hangot hallott. Pándy András ekkor - valamikor a 90-es évek elején - azt mondta, hogy "mindezt temiattad tettem", a női hang pedig azzal vágott vissza, hogy "de te vagy érte a felelős".

A tanú szerint azonban Pándy később, Budapesten közvetlenül is beszélt neki a családtagok eltűnéséről. Azt mondta, hogy Ágnes érte a felelős, és meg kellene büntetni, de gyilkosságról nem szólt. Egy másik alkalommal viszont szintén kettesben, Pándy elmondta neki, hogy Ágnes egy puskával lelőtte az anyját és az öccsét, majd darabokra vágta őket. Másnap viszont a tanú szerint a vádlott igen ideges állapotban azt mondta neki, hogy csak tréfált, és Koplányi felejtse el az egészet.

Elmondta továbbá, hogy egy alkalommal látott lőfegyvert Pándy kocsijában, a házában pedig a Cleanest oldószert, amiről Pándy azt mondta neki, hogy igen erős. Bizonyságul egy gyufaszál végére csöppentve belőle, megérintette vele a karját, amiből máig megmaradt fekete folt lett.

A bíró ama kérdésére, hogy miért hallgatott minderről eredeti kihallgatásakor 1997-ben, Koplányi kitérő válaszokat adott, részben azt állítva, hogy tartott Pándy megtorlásától, másrészt maga is kissé durva tréfának vélte a kikottyantott dolgokat.   

Hein Diependaele, Pándy ügyvédje botrányosnak minősítette a tanú vallomását, Walter Muls, Ágnes ügyvédje pedig kevéssé hitelesnek. Szerinte ugyanis Ágnes 1990-ben véglege szakított apjával, többé nem beszélt vele, így a tanú nem hallhatta azt a bizonyos beszélgetést.

Korábban:

Pándyék beszámíthatók a pszichiáterek szerint

Pándy ellen vallottak gyermekei

A Pándy-gyilkosságok története