A főügyész szerint bizonyos Pándyék bűnössége

A brüsszeli esküdtszéken folyó Pándy-perben a főügyész arra kérte az esküdteket, hogy mondják ki mindkét vádlott - apa és leánya - bűnösségét. A bíróság hat családtagjának megölésével és vérfertőzéssel vádolja a 74 éves Pándy András volt protestáns segédlelkészt. Pándy Ágnest, a lányát bűnrészességgel vádolják.

Alain Winants főügyész a tárgyalás harmadik hetének első napján elhangzott záróbeszédében kijelentette, hogy a perben kétséget kizáróan bebizonyosodott a két vádlott, Pándy András és lánya, Pándy Ágnes bűnössége. A főügyész részletesebben taglalta a 44 éves másodrendű vádlott, Pándy Ágnes esetét, mert a bíróság tulajdonképpen csak az ő feltáró vallomásából ismerhette meg a bűntények szörnyű részleteit.

A főügyész szerint elfogadhatatlan a vádlottnak az a védekezése, hogy zsarnoki apja iránti engedelmességből, illetve félelemből cselekedett és gyilkolta meg saját kezével anyját és öccsét. "Ágnes számára lehetséges volt más választás is" - mondta Winants, és hozzátette: "ha a bíróság különbséget tehet a vádlottak között, azt csak a büntetés mértékében teheti".

A főügyész szerint a tárgyalás két hete alatt a tanúvallomások, a belga és magyar nyomozók bizonyítékai, a házkutatások és a szakértői vélemények egybehangzóan megerősítették Ágnes vallomását, aki elismerte, hogy apjával együtt megölték a család öt tagját, a hatodikat egyedül apja, aki ezenkívül vérfertőző viszonyra kényszerítette őt és két féltestvérét.

André Winants főügyész jóval rövidebben összegezte az első számú vádlott, Pándy András esetét. E szerint Pándynak a vizsgálati szakaszban és a tárgyaláson is elhangzott makacs tagadásai hazugságok. "Pándy András a hazudozásban olyannyira virtuóz lett, ami már művészetnek nevezhető" - mondta a brüsszeli főügyész.

A tárgyalás első két hete egyetlen igazán váratlan fordulatot hozott. Koplányi István, aki Pándy mindenes mesterembere, segítője volt előbb magyarországi, majd időnként brüsszeli házainál is, egyetlen tanúként állította, hogy Brüsszelben kihallgatta a két vádlott négyszemközti kölcsönös vádaskodását a gyilkosságok miatt. Budapesten a magyar nyomozást vezető rendőrtisztnek, majd a brüsszeli esküdtszéknek tett vallomásában is elmondta, hogy ezenkívül Pándy András Budapesten és Brüsszelben közvetlenül is említette neki az eltűnt családtagok meggyilkolását, de egyik ilyen megnyilvánulását másnap idegesen visszavonta.

Koplányi tehát a per koronatanúja lehetett volna, de vallomásának értékéből sokat levont, hogy a vizsgálati szakaszban, 1997-ben tett tanúvallomásában egy szót sem szólt mostani leleplezéseiről, és erre nézve a brüsszeli tárgyaláson nem adott kellően meggyőző magyarázatot. Kedden a védőbeszédek következnek, s az esküdtek várhatóan szerdán hozzák meg ítéletüket.

A Pándy-gyilkosságok története

Korábban:

Vallomást tett a Pándy-gyilkosságokba beavatott tanú