Visszautasítja a magyar vádakat a Washington Post újságírója

Az [origo] megkereste a Washington Postban megjelent cikk szerzőjét, aki azt állítja: elemzéséhez jelenlegi és volt kormánytisztviselőkkel készített interjút. Az újságíró ezzel visszautasítja azokat a vádakat, hogy saját véleményét írta volna meg, illetve, hogy magyar ellenzéki politikusok befolyásolták volna. Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke egy keddi sajtóreggelin azt mondta: a választási kampány idején megjelenő lapvélemények magukon viselik az időszak hangulatát, és nem egy esetben belpolitikai sugallatra születnek.

Jackson Diehl
A Washington Post hétfői számában megjelent publicisztika szerint a Bush-kormányzat azért szorít, hogy a szocialisták győzzenek Magyarországon. A cikk szerzője, Jackson Diehl idézi a Clinton-kormányzat egyik volt tisztviselőjét, aki szerint ha Orbán Viktor miniszterelnök 1995-1996-ban is hasonló nyilatkozatokat tett volna, mint most, Magyarország nem lenne a NATO tagja. A cikk megerősíti, hogy az amerikai elnök politikai okokból utasította el Orbán Viktor tárgyalási szándékát. "Csaknem hat évvel Magyarország felvétele után Orbán Viktor miniszterelnök olyannyira mérgezővé vált a magyarok Lebensraumjáról való beszédével (a cikk az 'élettér' szó német megfelelőjét használja - a tud. megj.), hogy visszautasították fehér házi látogatását" - írja a neves publicista.

Jackson Diehl az [origo] kérdésére elmondta: a cikk nem pusztán az egyéni véleményét tükrözi, hanem több jelenlegi és volt kormánytisztviselővel folytatott beszélgetése alapján írt elemzést a helyzetről.

Diehl 1978 óta a Washington Post újságírója és szerkesztője, jelenleg helyettes vezércikk-szerkesztő, hetente-kéthetente jelennek meg publicisztikái a lapban. Hosszú ideig külföldi tudósítóként dolgozott Dél-Amerikában, Közép-Európában és a Közel-Keleten is.

"Az Egyesült Államok nagyra értékeli a Magyarországgal és Orbán Viktor miniszterelnökkel kialakult kapcsolatát" - mondta hétfőn Philip Reeker amerikai helyettes külügyi szóvivő az MTI-nek. Reeker - kiemelve, hogy nem kifejezetten a szóban forgó cikkre reagál, hanem általános érvénnyel nyilatkozik - kijelentette: "Az Egyesült Államok Magyarországot fontos NATO-szövetségesnek tekinti, és méltányolja a terrorizmus ellen kifejtett erőfeszítéseit. Sajnálattal vettük, hogy februárban nem adódott lehetőség George Bush elnök és Orbán Viktor találkozójára, de reméljük, hogy még ebben az évben sor kerülhet a magyar miniszterelnökkel való találkozásra." "Az Egyesült Államoknak nem áll szándékában, hogy beavatkozzon a magyarországi demokratikus választásokba" - tette hozzá Philip Reeker.

Az amerikai követség sajtóattaséja hasonló álláspontot fogalmazott meg az [origo] kérdésére. Mary Showl közölte: az Egyesült Államok semmiképp sem akar beleavatkozni a magyarországi demokratikus választásokba. Megismételte Reeker szavait, miszerint Magyarország fontos szövetségese az Egyesült Államoknak a NATO-ban, és jelentős támogatást nyújt a terrorizmus elleni harcban. "A Bush-kormányzat jó kapcsolatot tart fenn Orbán Viktor miniszterelnökkel" - tette hozzá.

Horváth Gábor külügyi szóvivő az [origo]-nak hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a külügyi tárca a magyar álláspontot kifejtő írás elhelyezését kezdeményezi a lapnál. "Bush elnök február 14-én Orbán Viktor kormányfővel folytatott telefonbeszélgetése önmagában cáfolja azt, amit a cikk az Egyesült Államok elnökének Magyarországról és a magyar kormányfőről vallott értékeléseként tüntet fel. Bush elnök nagyrabecsülését fejezte ki a magyar miniszterelnöknek és az országnak a terrorizmus elleni harchoz nyújtott erőfeszítésekért, és gratulált a díszdoktori címhez. Meggyőződésem, hogy a Washington Post állítását amerikai részről hivatalosan is cáfolni fogják" - mondta a szóvivő az [origo]-nak.

Horváth Gábor szerint nem elfogadható módszer az, hogy a miniszterelnöknek olyan kijelentést tulajdonítanak ("Lebensraum"), ami nem tőle hangzott el. "Mivel a cikkben foglaltak nem felelnek meg sem a kormány külpolitikai felfogásának, sem a kormány magáról kialakított értékelésének, a magyar álláspontot kifejtő írás elhelyezését kezdeményezzük a Washington Postnál" - közölte. Az [origo] keddi megkeresésére a szóvivő közölte, hogy "a magyar diplomácia szakértői" dolgozzák majd ki azt az írást, amelyet majd elküldenek a szerkesztőséghez. A Washington Posttal azonban csak akkor veszik fel hivatalosan a kapcsolatot, amikor megszületett már a koncepció. Annyi azonban már biztos, hogy nem olvasói levél közzétételét fogják kérni, hanem Diehl cikkéhez hasonlóan a véleményrovatban szeretnék kifejteni a magyar álláspontot.

Jackson Diehl, a cikk szerzője ezzel kapcsolatban azt mondta az [origo]-nak: nem kaptak még magyar részről semmiféle megkeresést a cikkével kapcsolatban. "Amennyiben bármilyen levél érkezik, természetesen meg fogjuk vizsgálni annak a lehetőségét, hogy a magyar álláspontot is közzétegyük" - nyilatkozta a neves publicista.

Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke kedden sajtóreggelin látta vendégül a Budapesten dolgozó külföldi újságírókat. A politikus kitért a Washington Post írására is, és azt mondta: a választási kampány idején megjelenő lapvélemények magukon viselik az időszak hangulatát, és nem egy esetben belpolitikai sugallatra születnek. Ezektől szerinte élesen külön kell választani a nemzetközi szervezetek véleményeit, amelyek között nyoma sincs annak, amiről például a Washington Post ír.

Kovács László az MSZP elnöke szerint "nem jó, ha egy ilyen rangos lapban elmarasztaló cikk jelenik meg az ország miniszterelnökéről, mert ez az ország megítélését is rontja." "Azért sem jó, mert a cikk megjelenése egybeesik az amerikai külügyminisztérium Magyarországról szóló jelentésével, amelyben szintén meglehetősen sok kedvezőtlen megállapítás van" - tette hozzá az ellenzéki politikus, aki szerint a Washington Post a világ egyik legrangosabb napilapja, konzervatív újság, amely semmiképpen sem baloldali nézeteket tükröz.

Kapcsándi Dóra

Ajánlat:

A Washington Post cikke

Fórum:

Mennyibe kerül egy cikk a "Washington Post"-ban?

A Washington Post Orbánról

Korábban:

A Washington Post szerint Bush az MSZP-nek drukkol