Magyarország utoljára 1998-ban szállított 180 kazettányi kiégett nukleáris fűtőelemet Oroszországba - mondta Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója. Ezt annak kapcsán közölte, hogy az orosz szövetségi legfelsőbb bíróság február 26-án törvényellenesnek nyilvánította a Paksi Atomerőmű nukleáris hulladékának Oroszországba szállítását.

Korábban Kováts Balázs, a Paksi Atomerőmű tájékoztató központjának vezetője 1996-ot jelölte meg az utolsó szállítás időpontjaként, de ezt az információt Mészáros György, az atomerőmű igazgatóságának elnöke tévesnek nevezte.

Rónaky József szerint a problémát az okozza, hogy a magyar-orosz kormánymegállapodásban nincs szó az atomhulladék feldolgozás utáni visszaszállításáról Magyarországra, míg az orosz környezetvédelmi törvény ezzel ellentétes szabályt fogalmaz meg. "Magyarországra a kormányközi megállapodás a mérvadó" - jelentette ki az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója. Hozzátette: 1998-ban az oroszországi kiszállítások megszűnése után született döntés a paksi 50 éves időtartamra tervezett átmeneti atomhulladék-tároló létesítéséről. Ennek megfelelően 2001 végéig mintegy 2330 kiégett fűtőelemet helyeztek el Pakson, nagyjából ugyanannyit, mint amennyit eddig kiszállítottak Oroszországba, a cseljabinszki atomhulladék-feldolgozóba.

Korábban:

Nem fogadja a paksi atomhulladékot Oroszország