Újabb demonstrációra készülnek a jászladányi romák

A jászladányi cigány önkormányzat - miután egy éven át sikertelenül próbáltak tárgyalni az önkormányzattal a romák lakóházai mellett közvetlenül kialakított szeméttelep megszüntetéséről - tiltakozásul a szeméttelepre költözteti irodáját.

A cigánytelep mellett bűzölgő szemétlerakó azonnali megszüntetését, a tárgyalási kísérletek mellett népi kezdeményezéssel is megpróbálta már elérni a cigány önkormányzat. A népszavazáshoz szükséges kérdőív erre vonatkozó kérdésének hitelesítését viszont - arra hivatkozva, hogy az a hulladékgazdálkodásról szóló törvény megsértését eredményezné - elutasította a település jegyzője. Kállai László, a kisebbségi önkormányzat elnöke szerint az időjárás enyhülésével nem kis közegészségügyi rizikót jelentő szeméttelep ügyében még egyszer tárgyalni kívánnak az önkormányzattal. Ha ezt követően sem kezdődik el a szeméttelep megszüntetése, április elsejétől a cigány önkormányzat a szeméttelep közepére költözteti az irodáját, és egy ott felállított sátorban fogadja a romákat.

A kisebbségi önkormányzat tavaly már éhségsztrájk formájában tiltakozott a szeméttelep, illetve a település által tervezett - a roma gyerekek különválasztását célzó - magániskola ellen. Az elmúlt egy évben mind a kisebbségi ombudsman, mind az oktatási tárca úgy foglalt állást, hogy a cigány önkormányzatnak egyetértési joga van az iskolát érintő kérdésekben, mivel az önkormányzat felveszi a roma tanulók után járó többlettámogatást, és az iskola pedagógiai programjában, illetve az alapító okiratában is külön fejezet szól a roma gyerekek oktatásáról. A településvezetés ettől függetlenül nem veszi figyelembe a roma képviselet vétóját, így várhatóan idén szeptemberben már megnyitja kapuit az alapítványi iskola. Az éhségsztrájk évfordulóján a jászladányi cigány önkormányzat falugyűlésen számolt be az elmúlt egy év fejleményeiről, az azt követő ülésén pedig úgy döntött: ismét demonstrációt szervez, amennyiben az önkormányzat nem tárgyal.

Jászladány polgármestere, Dankó István közölte: még nem alakították ki az álláspontjukat, ezért egyelőre nem nyilatkozik.

Korábban:

Tovább gyűrűzik a jászladányi önkormányzat táblaügye

Ombudsmani intelem a jászladányi polgármesternek

Nem hiányzik a könyvtárából?

Cigánynak születni