Az otthon szülés legfőbb ellenzője, a Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium is úgy tűnik, enged szigorú álláspontjából, miután az egészségügyi miniszter azt mondta: az anyáknak joguk van eldönteni, hol akarnak szülni. Bár törvény nem tiltja az otthon szülést, a Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium korábban úgy foglalt állást, hogy az a szülész szakorvos, aki tervezett otthon szülést vállal, vét hivatásának esküje és a fennálló szakmai irányelvek, protokollok ellen. 2002. január 18-i állásfoglalásukban viszont már az áll, hogy elfogadják az egészségügyi tárca döntését.

Mikola István egészségügyi miniszter kedden közölte: szükség van olyan szabályozásra, amely lehetővé teszi az otthon szülést. Nincs olyan jogszabály, amely tiltaná az otthon szülést - áll az Egészségügyi Minisztérium [origo]-hoz eljuttatott közleményében. Az egészségügyről szóló 1997. évi törvény a betegek jogai között felsorolja az önrendelkezéshez való jogot, azaz a beteg dönti el - néhány kivételtől eltekintve -, hogy igénybe vesz-e egészségügyi ellátást vagy sem, milyen beavatkozások elvégzésébe egyezik bele, vagy melyeket utasít el. Az állapotos nőre nincs speciális szabály, így az általános előírásokat rá is alkalmazni kell - közölte az Egészségügyi Minisztérium.

Ugyanakkor a Magyar Orvosi Kamara korábban az otthon szülést elítélő határozatában a Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium 1999-es állásfoglalására hivatkozott, mely szerint az a szülész szakorvos, aki tervezett otthon szülést vállal, vét hivatásának esküje és a fennálló szakmai irányelvek, protokollok ellen. A kollégium határozatának azért van komoly jelentősége az ügyben, mert számos olyan hatásköre van, amely befolyásolja az orvosok működését, a gyógyítást. Ez az az intézmény, amely közvetve dönthet orvosok felfüggesztéséről is. Hasonló állásfoglalással bír a Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium az újszülöttek veszélyeztetése miatt. A Magyar Orvosi Kamara mindig az illetékes szakkollégium állásfogalás alapján jár el a felmerülő etikai kérdések elbírálásában - mondta az [origo]-nak Kupcsulik Péter, a MOK elnöke.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium legfrissebb, 2002. január 18-i állásfoglalása sem támogatja az otthon szülést. A 23 szakorvosból álló kollégium szerint "a tervezett otthon szülés olyan veszélyeket rejt magában, amelyeket nem ellensúlyoznak előnyei, nevezetesen az otthoni környezet emberi és érzelmi befolyása az anyaság és a korai anya-gyermek kötődés kialakulására". Ebben az állásfogalásban ugyanakkor már szerepel egy olyan utalás, hogy ha az egészségügyi kormányzat mégis az otthon szülés támogatása mellett dönt, akkor a szakmai kollégium - egyet nem értése mellett - ezt tudomásul veszi. A szakmai kollégium hivatkozik az egészségügyi törvényre, mely szerint a 24. hetet betöltött magzatra is érvényes, hogy a testi épséget súlyosan veszélyeztető esetben az orvosnak nincs szüksége a beteg beleegyezésére ahhoz, hogy beavatkozzon. Tehát az otthon szülő anya ettől a lehetőségtől megfosztja a gyerekét, ha otthon szül, és ezzel jogszabályt sért. A szakmai kollégium érvei között szerepel többek között az is, hogy azokban az országokban, ahol hagyománya van az otthon szülésnek, sem emelkedik, hanem inkább csökken az otthon szülések száma. Az [origo] azonban úgy tudja, hogy ez annak is köszönhető, hogy ezekben az országokban egyre több "szülőház" létesül, ahol az anyák nem kórházi körülmények között szülnek, és egyre többen választják ezt a lehetőséget.

Az otthon szüléshez szükséges személyi és technikai feltételeknek kidolgozására az egészségügyi miniszter az Országos Szülészeti Intézetet kérte fel, a szülészeti-nőgyógyászati szakmával együttműködve. Az [origo] információi szerint ez a szervezet eddig - a Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégiumhoz hasonlóan - elutasította az otthonszülést. A szülészeti intézet vezető munkatársait váratlanul érte a miniszter bejelentése, mert korábban hivatalosan ilyen megkeresést nem kaptak. Várhatóan néhány napon belül nekiállnak a feltételrendszer kidolgozásának- a miniszter kérése az volt, hogy lehetőleg egy hónapon belül készüljön el a szabályzat. A szakmai feltételeken kívül meg kell határozni azt a kört, akik esetében az otthon szülés kockázata vállalható, valamint meg kell határozni, hogy milyen végzettségű szakemberek segédkezhetnek otthonszülésnél. A miniszter a szakmai munka zárultával jogszabályban - feltehetően miniszteri rendelettel, esetleg az egészségügyi törvény végrehajtási utasításának módosításával - akarja rendezni a kérdést.

Mivel a felkért szervezetnek és a Szülészeti Szakmai Kollégiumnak nincsenek tapasztalatai az otthon szülést illetően, kénytelenek lesznek együttműködni velünk - mondta az [origo]-nak Pettik Ágnes, a Független Szülészeti Szakmai Kollégium szóvivője. Ez a kollégium azért jött létre, hogy az egészségügyi szakma számára képviselje az otthon szülés igényét, az eddigi tapasztalatokat, de egyelőre a Szülészeti Szakmai Kollégium nem ült velük tárgyalóasztalhoz. A független szakmai kollégium már 1997-ben kidolgozott egy feltételrendszert az otthon szüléshez.

Az előre tervezett otthon szüléseket Magyarországon egyedül az Alternatal Alapítvány koordinálja. A '93 óta létező alapítvány évente 150 előre tervezett otthonszülésnél segédkezik. Itt dolgozik Geréb Ágnes is, az a szülész-nőgyógyász, akit néhány napja hivatásának gyakorlásától eltiltott a Magyar Orvosi Kamara, mert otthoni szülésnél segédkezett. A MOK álláspontja szerint Geréb Ágnes 1995-ben veszélyeztette egy nyíregyházi otthon szülő nő életét, akinél komplikációk léptek fel. A nyíregyházi kórház feljelentést tett Geréb ellen, ugyanakkor a nyíregyházi nő állítja: nem az otthon szüléssel volt a baj, hiszen a komplikáció jelentkezésekor Geréb azonnal kórházba vitte, hanem azzal, hogy a kórházban nem látták el megfelelően. Ennek ellenére a MOK egy időre eltiltotta Geréb Ágnest, bár a határozatból pontosan nem derül ki, hogy mettől meddig - mondta Pettik Ágnes, a Független Szülészeti Szakmai Kollégium szóvivője.

Korábban:

Ismét felfüggesztették az otthon szülést segítő orvost

Fórum:

Otthon szülés felfüggesztéssel

Ajánlat:

Szülés.hu