Fokozott védelemben a vizsolyi biblia

A vizsolyi lelkészi hivatalban megerősítették annak a bibliának a védelmét, amit az ellopott példány helyett kölcsön kapott a hivatal. A milliókat érő műkincs többféle védelmet kap, még a templom harangja is megszólal, ha megpróbálják ellopni.

Fokozzák a biztonságot abban a vizsolyi lelkészi hivatalban, ahonnan közel egy hónapja ellopták a Vizsolyi Biblia egyik féltve őrzött példányát. Biztonságtechnikai szakemberek korszerű vagyonvédelmi rendszert építettek ki, amely többféle védettséget biztosít. Ezentúl a betörésnél a két sziréna mellett a harang is megszólal, és működésbe lép a külső-belső világítás. A védelmi rendszer mozgás- és rezgésérzékelőket is kapott, és a bibliatárolót törésálló üveg védi. A duálérzékelőknek köszönhetően a hamis riasztás kizárható.

A bibliatolvajokat nagy erővel kezdte keresni a rendőrség és a határőrség is, de eddig nem akadtak a nyomukra, holott 4 millió forint ütné a markát a nyomravezetőnek. Az ellopott példány értéke 6 millió forint, de egy jobb állapotban lévő példány ennek többszörösét is érheti. A lelkészi hivatal az ellopott példány helyett az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött három Károli-biblia közül egyet ideiglenesen megkapott.

A vizsolyi bibliát Károlyi Gáspár gönci református lelkész három segítőtársával három évig fordította, majd 1589-ben Mantskovit Bálint nyomtatta ki. A vizsolyi biblia többé-kevésbé átdolgozott kiadásai századokon át a legolvasottabb magyar könyvek voltak, és így a magyar nyelv alakulásában jelentős szerepet játszottak. Csak Károlyi hagyatékában 20 példányt találtak, és napjainkig is sok fennmaradt belőle.

Korábban:

Kölcsönbibliát visznek Vizsolyba

Nem volt védett az ellopott vizsolyi biblia

Fórum:

Biblia

Nem hiányzik a könyvtárából?

Szent Biblia