Juharos Róbert (1968, Budapest) - Fidesz

A főváros VIII. kerületének képviselőjének radikális megoldási javaslatai több esetben kiváltották ellenzéki politikusok tiltakozását. 2001 januárjában Mádl Ferenc köztársasági elnök nem írta alá a Juharos javaslatára megszavazott törvénymódosítást, amely  a türelmi zónák kijelölését az önkormányzatok helyett a Belügyminisztériumra bízta volna.

Juharos azért javasolta ezt a megoldást, mert az az önkormányzatok országszerte vonakodtak az egyébként törvény szerint kötelezően kijelölendő zónákat meghatározni. Javaslatát azonban az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek tartotta.

Juharos 2000 őszén elfogadott önálló indítványában kezdeményezte a helyi adókkal kapcsolatos törvények módosítását. A jogszabály értelmében a kerületi önkormányzatok az addigiaknál több forrásból gazdálkodhatnak, viszont a központi, fővárosi helyhatóságnak kevesebb pénz jut. A javaslat hátterében fontos indok volt, hogy az ellenzéki vezetésű főváros és a kormánypárti kerületek között folyamatos konfliktust jelentett a források elosztása. 

A képviselő egy szintén nagy feltűnést keltett javaslata az önkéntes lakásfoglalások megakadályozását célozta. A mostani törvény szerint a berendezett lakásokba költözöttek ellen a tulajdonos könnyen felléphet, a rendőrséggel azonnal elűzheti az illegális foglalókat. Az üresen álló lakásokba beköltözőket azonban birtokon belülinek kell tekinteni, így csak bírósági eljárás után költöztethetőek ki. Ezek általában önkormányzati lakások, ahonnan a kitelepítési eljárás akár évekig is húzódhat. Juharos szerint ez tarthatatlan helyzet, a beköltözőket minél gyorsabban ki kell lakoltatni. A megoldás Juharos szerint egyszerű: az üresen álló lakásokat fel kell szerelni néhány berendezési tárggyal. Ellenzéki képviselők szociális érzéketlenséggel vádolták, ő azonban a tulajdon szentségével és a törvény érvényesülésének fontosságával érvelt.

A politikus pedzegette a budapesti önkormányzati rendszer teljes átalakítását is, amely szerint a kerületek küldenének a közgyűlésbe tagokat, és nem közvetlen választás útján választanák meg őket.

Juharos Róbert a parlamentben az alkotmányügyi bizottságban dolgozik. 1990-től a Fidesz tagja, 1994-ben képviselőjelölt volt, első mandátumát  1998-ban szerezte. 1990 óta józsefvárosi önkormányzati képviselő, 1990-94-ben, illetve a mostani ciklusban tagja a Fővárosi Közgyűlésnek is.

Juharos az előző kormányról és a közbiztonságról: Elöljáróban annyit én is szeretnék elmondani - ha már a bűnözés helyzetét értékeljük -, hogy 1998-ban az önök miniszterelnöke, Horn Gyula úgy minősítette kedvenc belügyminiszterének, Kuncze Gábornak és egyben a saját kormányának is a teljesítményét, hogy közbiztonság itt aztán végképp nincs. Jól emlékszünk mindannyian ezekre az időkre. Mi úgy emlékszünk erre, mint olyan időkre, amikor szervezett bűnözői csoportok randalíroztak az utcán, naponta voltak robbantások, amire mindannyian emlékszünk, és az útjaink szélén - a saját választókerületemben is - fürtökben lógtak a prostituáltak. Budapest annak idején Európa szexturisztikai célpontjává vált Európa Bangkokjaként ismerték.

Ajánlat:

További képviselők Budapestről