Füst és szélvihar nehezíti a több száz tűz oltását

Országszerte több mint száz helyen lobbantak fel bozót-, avar- és nádtüzek. Bács-Kiskun, Pest, Borsod, Somogy, Zala, Fejér, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében is tüzek pusztítanak . Sok esetben gyújtogatás okozta a tüzeket. Bács-Kiskun megyében közlekedési balesetet is okozott a sűrű füst. Országszerte 2300 tűzoltó vesz részt az oltásban. A munkálatokat nehezíti a viharos erejű szél.

Évek óta nem volt példa arra, hogy a tűzoltóknak ilyen nagy számú esethez kellett kivonulniuk, az ország több száz pontján 2300 tűzoltó dolgozott csütörtökön a különböző okból fellángoló tüzek eloltásán - mondta korábban Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Dobson közölte, hogy 350 tűzoltóautót vezényeltek ki az ország különböző pontjaira, a legveszélyeztetettebb megyék, Pest, Borsod, Somogy és Zala, ahol rengeteg a bozót-, a nád-, illetve az avartűz. Emellett azonban más megyékből is érkezett tűzesetekről jelentés. A tüzek fellobbanásához sok esetben a gaz- és avarégetés vezetett.

A munkálatokat sok esetben nehezíti a viharos, orkánszerű szél. Sok helyen, ahol nem kapott lángra az avar vagy a nád, a vihar okozott anyagi kárt. Pest, Somogy, Borsod, Zala megyében villamos vezetékeket szakított le, fákat, ágakat döntött az úttestre a szél. Emiatt sok helyen gépkocsik rongálódtak meg, úttorlaszok keletkeztek, a szél egy autót lesodort az útról.

A legnagyobb kárt a Somogy megyei Visnye és Visnyeszéplak között okozta a tűz, itt 100 hektáron ég az erdő az oltást nehezíti a viharos erejű szél. Komárom-Esztergom megyében, Kesztölc mellett feltehetőleg egy gyújtogató lobbantotta lángra az erdőt, az avart és a nádasokat. Heves nádastűz lángolt csütörtök éjjel Székesfehérvár-Sóstón.

A Bács-Kiskun megyei Bócsa közelében közlekedési balesetet okozott a sűrű füst. Négy személygépkocsi, köztük egy rendőrautó ütközött össze csütörtökön, Bócsa külterületén. A baleset azután történt, hogy az út melletti gazos, nádas területet valaki felgyújtotta, majd őrizetlenül hagyta a lángokat, a viharos szél pedig hirtelen az országútra fújta a sűrű füstöt.

Tűz pusztított a Fertő-tavi nádasban is péntekre virradóra. A lángokat az éjszaka folyamán sikerült megfékezni, de a területet továbbra is figyelik - mondta a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete.