Vezetékes vízért tüntettek a szepesiek Debrecenben

Vezetékes ivóvizet és buszjáratot követelnek a Debrecenhez tartozó Szepes városrész lakói. Petíciót adtak át az alpolgármesternek, aki azt mondta, hogy a buszjárat hamarosan indul, az ivóvizet azonban csak irreálisan sok pénzért tudnák a településre vezetni, és az önkormányzatnak nincs lehetősége.

Petíciót nyújtottak át Debrecen egyik külterületének lakói a debreceni alpolgármesternek pénteken délelőtt. Szepes városrész lakói életkörülményeik tarthatatlansága miatt tüntettek a Városháza előtt, majd másfél órán keresztül beszéltek az alpolgármesterrel. Pajna Zoltán az [origo]-nak elmondta, hogy a településrész problémái régóta ismertek. 30-40 éve nem fejlesztettek semmit a környéken, mert a szennyvíztisztító és a szeméttelep szomszédsága, valamint a debreceni repülőtér kifutójának közelsége miatt évtizedek óta korlátozások és tilalmak vonatkoznak a területre, és ezeket ma sem lehet feloldani.

A 270 lakó képviselői egy pohár zavaros kútvízzel a kezükben jelentek meg a Városházánál, mert az egyik legnagyobb gond az, hogy a településen nincs vezetékes ivóvíz. Az önkormányzat úgy tudná kiépíteni a vízvezetékrendszert, hogy Szepesen három-négyszer annyiba kerülne a víz, mint Debrecen más részein. Az alpolgármester megígérte, hogy részletes tanulmányt készítenek a lehetőségekről és a várható költségekről. Megoldódott viszont a lakók másik követelése, a helyi autóbusztársaság hamarosan számozott buszjáratot indít Szepesre, az önkormányzat buszmegállókat épít - mondta Pajna Zoltán.

Lukács Zsolt