Demszky: Kossuth negyedszer is üzent

Felvonta a Díszzászlóalj a nemzeti zászlót a Kossuth téren. Ezzel vette kezdetét az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 154. évfordulójának megünneplése. A Nemzeti Múzeumnál tartott megemlékezésen Áder János házelnök mondott beszédet. Áder közölte: ahogy 1848-ban a szabadságért és függetlenségért harcoltak a magyarok, úgy most is eljött az idő, hogy a nemzet eggyé váljon Európával és a határon túli magyarokkal. Demszky Gábor főpolgármester a Petőfi szobornál tartott beszédében a kormány leváltása mellett érvelt.

Megkezdődtek az ünnepségek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 154. évfordulóján. A hagyományoknak megfelelően a megemlékezéseket az idén is a Kossuth téri ünnepélyes zászlófelvonás és koszorúzás nyitotta meg. A Díszzászlóalj zászlófelvonása előtt a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegysége tisztelgett. A zászlófelvonás után az államfő, a házelnök és Stumpf István kancelláriaminiszter megkoszorúzta a Kossuth-szobrot. Az ünnepi eseményen jelen voltak a kormány tagjai, a pártok képviselői, a diplomáciai testület tagjai. Orbán Viktor kormányfő spanyolországi látogatása miatt nem tudott részt venni az eseményen.

Az ünneplők a Kossuth térről a Múzeumkertbe mentek, a menet élén huszárok haladnak. A Nemzeti Múzeum kertjében először történelmi játék keretében idézték fel 1848 március 15-én történteket, majd Áder János, az Országgyűlés elnöke mondott beszédet.

Áder: márciusra április feleljen

"Mit kíván a magyar nemzet? Legyen béke, szabadság, egyetértés" - kezdte beszédét Áder János, majd hozzátette: "mi magyarok mindig a békét kerestük, a törvényeset, az igazit". Felevenítette a török, az osztrák és az orosz elnyomást, majd megjegyezte: már sehol nincs az oszmán birodalom, eltűntek a császárok és cárok. "A víz szalad, de a kő marad" - utalt Magyarország szilárdságára.

"Megtanultuk: a szabadság mindenre képes, bármit le lehet vele rombolni és mindent fel lehet építeni vele" - mondta a házelnök. Áder szerint most is eljött az idő, hogy a nemzet eggyé váljon, újra egyesüljön Magyarország az Európai Unióval, és "a határon túli magyarokkal egy széles, európai haza keretein belül összekapcsolódjanak az egymást elveszítő nemzetrészek".

"Magyarnak lenni egyszeri és megismételhetetlen lehetőség" - közölte Áder János. A 48-as hősökről megemlékezve azt mondta: akkor is elérték céljukat, az emberekért kezdtek történni a dolgok és megteremtődött a felemelkedés lehetősége. Batthyány vezetésével felelős polgári kormány alakult. "Akkor is voltak azonban olyanok, akik Petőfiről azt híresztelték, hogy kém" - tette hozzá a házelnök.

Áder János arra emlékezett, március követeléseit egykor az áprilisi törvények teljesítették be. A választásokra utalva azt mondta: ma is törvényszerű, hogy márciusra április feleljen. "Így hát lesz béke, lesz szabadság és lesz egyetértés" - zárta beszédét.

Az ünnepségen részt vett Mádl Ferenc köztársasági elnök, a kormány több tagja, a politika és a közélet számos képviselője.

Demszky: Kossuth negyedszer is üzent

A Fővárosi Önkormányzat az elmúlt évek hagyományait követve idén is a Március 15. téren tartott rendezvényt, amelyen Demszky Gábor főpolgármester mondott beszédet. "Azért gyűltünk össze, hogy kinyilvánítsuk akaratunkat, megmutassuk elszántságunkat, hogy minden áron megvédjük nehezen kivívott szabadságunkat" - mondta Demszky, aki szerint a nemzet szabadságát most nem kívülről, hanem belülről fenyegeti veszély. "Rabok legyünk vagy szabadok, ez a kérdés, válasszatok" - idézte Petőfi szavait. "Mint 154 évvel ezelőtt, ma is tudjuk, hogy választanunk kell, hogy mi közül kell választanunk és hogy mit fogunk választani" - közölte, hozzátéve: a mostani választások tétje is több, mint egy egyszerű kormányváltás.

Demszky szerint súlyosan csorbult a sajtószabadság, a demokrácia, a magánéletünk szabadsága. Közölte: a Fidesz-kormány Magyarország ellen hangolta a szomszéd országokat, az európai nagyhatalmakat, a nemzetközi közvéleményt.

"Kossuth Lajos eddig háromszor üzent: 1848-ban, 1956-ban és 1989-ben. Idén is üzent, azt üzeni, idén mindnyájunknak el kell menni. El kell menni szavazni a szabadságra, az emberi demokráciára, a tisztességre" - mondta az SZDSZ-es főpolgármester.

Demszky beszéde után ünnepi műsorral folytatódott a megemlékezés a Petőfi szobornál, melyben gólyalábas, maskarás szereplők beszéltek múltról, jelenről és jövőről. A műsorban egy gólyalábas, Orbán Viktort ábrázoló pizzafutár is szerepelt. Ezután megkoszorúzták a Petőfi szobrot.

Mádl Ferenc átadta a Kossuth- és Széchenyi-díjakat

"A tehetség a teremtő kegyes ajándéka, de ember kell hozzá, hogy érvényesüljön; mert legyen bármilyen nagy a tehetség, elenyészik, ha nem társul hozzá a kitartó szorgalom és a megvalósító akarat" - fogalmazott Mádl Ferenc köztársasági elnök a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadásakor tartott ünnepségen a Parlamentben, pénteken.

A köztársasági elnök szavai szerint a magyarok sokaságát az kovácsolta össze és tartotta egyben évszázadokon át, hogy a magyarság sohasem volt szűkében olyan jeles személyiségeknek, akik példájukkal mágnesként vonták maguk köré a nemzet erőit.

Az államfő idén 13 Kossuth-díjat adományozott, Széchenyi-díjban 16-an részesültek, közülük négyen megosztva érdemelték ki az elismerést.

A megemékezés fénypontja a Nemzeti Színház megnyitója

A Nemzeti Színházat este fél nyolckor nyitják meg. Ünnepi beszédet mond Mádl Ferenc köztársasági elnök és Törőcsik Mari, a nemzet színésze.

Ajánlat:

Kossuth- és Széchenyi-díjasok névsora

Moziszínház, avagy a kész Tragédia

Korábban:

Forgalomkorlátozások a nemzeti ünnepen

Pártrendezvények a nemzeti ünnepen

Ellenzéki március a Batthyány-örökmécsesnél

Fórum:

Kellemes Március 15.-ét mindenkinek