A Fővárosi Bíróság hűtlen kezelés bűntettében bűnsegédként való közreműködése miatt első fokú ítéletében négy év börtönre ítélte Tocsik Mártát, akit emellett öt évre eltiltottak a közügyek gyakorlásától, és 640 millió forint értékben elkobozzák vagyonát is. Bűnösnek mondta ki a bíróság az ÁPV Rt. egykori vezető jogászát, Liszkai Pétert, illetve volt elnökét, Szokai Imrét. Boldvai László szocialista országgyűlési képviselőt - aki az adott időszakban a párt pénztárnoka volt - és Budai György szabad demokratákhoz közel álló vállalkozót ugyanakkor felmentette a bíróság az ellenük zsarolás miatt emelt vád alól.

Tocsik Márta
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Négy év börtönbüntetésre ítélte ma a Fővárosi Bíróság Tocsik Márta jogásznőt, különösen nagy értékre folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettében bűnsegédként való részvétel miatt, illetve magánokirat-hamisítás bűntette miatt. A 804 millió forintos sikerdíjáról elhíresült jogásznőt emellett öt évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, és elkobozzák vagyonát is, 640 millió értékben. Szokai Imre, az ÁPV Rt. korábbi elnöke, mint harmadrendű vádlott nagy értékre folytatólagosan elkövetett hűlen kezelés miatt 4 és fél, míg a másodrendű vádlott, Liszkai Péter korábbi vezető jogász 3 és fél év letöltendő börtönbüntetést kapott. Liszkait a fenti bűncselekmény elkövetésében szintén mint bűnsegédet találták bűnösnek.

A negyed-, ötöd- és hatodrendű vádlottakat, Lascsik Attilát, Bessenyei Zoltánt és Spanyol Józsefet hanyag kezelés vétségében találta bűnösnek új eljárásában a Fővárosi Bíróság, ők felfüggesztett börtönbüntetést (egy illetve másfél-másfél évet) kaptak. A hetedrendű vádlott Vitos Zoltán 300 ezer forintos pénzbüntetést kapott magánokirat hamisítás miatt.

A nyolcad- illetve kilencedrendű vádlottakat, Boldvai Lászlót és Budai Györgyöt, felmentették a zsarolás bűntettének vádjai alól. A bíróság ma másodjára hirdetett első fokú ítéletet. A korábbit a Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette.

A bíróság a büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként vette figyelembe a jelentős időmúlást, és azt hogy a vádlottak mindannyian büntetlen előéletűek, illetve Liszkai Péter, Lascsik Attila, Szokai Imre és Vitos Zoltán esetében azt is, hogy kiskorú gyermekek eltartásáról gondoskodnak. Az enyhítő körülmények közé tartozik az is, hogy az okozott vagyoni hátrány megtérült.

Ugyanakkor súlyosbító körülményként vették figyelembe többek esetében a bűncselekmények halmazatát, a nagy értékű összeget, illetve nyomatékosan súlyosbító körülményként Vitos Zoltán kivételével, hogy a nagy vagyoni hátrány közpénzek esetében keletkezett.

A vádlottak Boldvai és Budai kivételével mind felmentésért fellebbeztek, eljárásjogi szabálytalanságok, illetve a tényállás megalapozatlansága miatt. Az ügyész az első három vádlott esetében háromnapos gondolkodási időt kért, a többi vádlott esetében büntetésük súlyosbításáért valamint bűnösségük megállapításáért fellebbezett.

Az előző ítéletben éppen fordított eredmény született. Akkor a politikai szálon ítélt bűncselekményt a bíróság, Boldvai Lászlót és Budai Györgyöt is letöltendő szabadságvesztéssel büntette volna, míg Tocsik Mártát és az ÁPV Rt. vezetőit felmentette. Igaz, akkor csalás és okirathamisítás volt a vád Tocsik ellen, most pedig hűtlen kezelés miatt ítélték el.

A hétfői ítéletre reagálva közleményt adott ki Horn Gyula volt miniszterelnök, aki a Tocsik-ügy idején volt kormányfő és a botrány kipattanása utáni napokban felmentette Suchman Tamás privatizációs minisztert. Boldvai László felmentésére hivatkozva közölte, hogy az ítélet bebizonyította a képviselő és az MSZP érintetlenségét az ügyben.

A per megismételt elsőfokú eljárásában a vádlottak ma az utolsó szó jogán védekezhettek. A kilenc vádlottból négyen éltek ezzel a lehetőséggel, mindannyian ártatlannak vallották magukat, és élesen bírálták az ellenük folyó eljárást.

Tocsik Márta közölte: minderre nem kerülhetett volna sor, ha kamerával rögzíti a történteket. - Ezt figyelmébe ajánlom azoknak az utódaimnak, akik állami megrendeléseket fogadnak el - mondta a jogásznő. Liszkai Péter, az ÁPV Rt. egykori vezető jogásza pedig A Város peremén című versből idézett a tárgyaláson. Szokai Imre, az ÁPV Rt. igazgatótanácsának hanyag kezeléssel vádolt egykori elnöke közölte: a közreműködésével megszületett háromezer döntés ezermilliárd forintot hozott az országnak.

A Tocsik-ügyként elhíresült privatizációs botrány 1996-ban robbant ki. A Fővárosi Bíróság 1999. februárjában első fokon felmentette a jogásznőt és az ÁPV Rt. csalással, illetve hanyag kezeléssel vádolt egykori vezetőit, ám a Legfelsőbb Bíróság tavaly áprilisban megalapozatlanság és felderítetlenség miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést, és új eljárásra utasított. Az ügyész letöltendő szabadságvesztést kért a csalással illetve zsarolással vádoltakra és felfüggesztett büntetést a hanyag kezelés miatt bíróság előtt állókra. Az ügyvédek bűncselekmény hiányában védenceik felmentését kérték. A vádlottak az eljárás során végig következetesen tagadták, hogy bűncselekményt követtek volna el.

A vádirat szerint Tocsik Márta, az ügy elsőrendű vádlottja el nem végzett munkáért vette fel a 804 millió forintos sikerdíjat. Liszkai Péter, az ügy másodrendű vádlottja pedig megtévesztette az ÁPV Rt. igazgatóságát azzal, hogy döntött Tocsik Márta alkalmazásáról, és az elvégzett munkát hasznosnak ítélte - mondja a vád. Tocsik Mártát és Liszkai Pétert - ahogyan a korábbi bírósági eljárásban is - különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalással vádolta meg vádbeszédében a 804 milliós sikerdíj miatt. Emiatt letöltendő börtönbüntetést, vagyonelkobzást és közügyektől való eltiltást indítványozott mindkettőjükre büntetésként.

A per többi szereplői közül négy volt ÁPV Rt.-s vezetőt, Szokai Imre elnököt, Bessenyei Zoltán és Spanyol József igazgatósági tagokat, illetőleg Lascsik Attila vezérigazgatót hanyag kezeléssel vádoltak. Az ügyész felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést kért rájuk. Boldvai László szocialista országgyűlési képviselőt, aki a vádbeli cselekmények idején MSZP-s pártpénztárnok volt, Budai György és Vitos Zoltán üzletembereket zsarolással vádolták.

Korábban:

Ártatlannak vallották magukat a Tocsik-per vádlottjai
(2002. február 27.)

Zsarolással vádolják Boldvait és Budait a Tocsik-perben 
(2000. november 8.)

Új eljárást kell lefolytatni Tocsik Márta és társai ügyében 
(2000. április 12.)

Ajánlat:

Az [origo] választás oldala