Húszezer orvos titkos adatai kerültek bűnözőkhöz

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár két informatikusával szemben is vádemelési javaslattal élt a Budapesti Rendőr-főkapitányság az OEP-nek több mint százmillió forint kárt okozó csalás miatt indított nyomozás végén. A rendőrség adatai szerint a két fiatalember félmillió forintért 20 ezer orvos törzsadatait, vényvonalkódját, valamint több ezer ügyfél személyes adatait adta ki a csalást szervező csoportnak.

Orvosok és betegek adataival visszaélve, hamis orvosi vényekkel és ennek megfelelően hamis számlák benyújtásával több mint százmillió forinttal károsította meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt egy vállalkozói csoport. A nyomozás adatai szerint ifjabb E. György, feleségével és édesapjával, valamint további öt személy bevonásával gyógyászati segédeszközök értékesítése után úgy vettek fel havonta milliós összegeket a pénztártól, hogy valójában egyetlen műszert sem adtak el. Kovács József alezredes, a BRFK vizsgálati főosztályának alosztályvezetője elmondta: a nyomozás 1999 tavaszán az OEP feljelentése alapján indult. Történt ugyanis, hogy az OEP ellenőrei hosszabb időn át nem találták nyitva az egyik állandó ügyfelük boltját, noha minden hónapban milliós forgalomról tanúskodó számlát nyújtottak be a pénztárhoz.

A nyomozás fényt derített az ügy hátterére. Adataik szerint E. György két kft.-t alapított gyógyászati segédeszközök, például tolószékek, művégtagok, vérnyomásmérők és hasonló műszerek forgalmazására. Ezeket az eszközöket orvosok írhatják fel rászoruló betegeiknek, akik a recept birtokában csak az áru töredékét fizetik ki, a többit az OEP küldi meg a forgalmazóknak. A két cég másfél éven át rendszeresen benyújtotta elszámolásait az OEP-nek, amely alapján havonta több millió forintot utaltak át számlájukra.

A gyanúsítotti vallomások alátámasztják, hogy E. György és társai semmit nem bíztak a véletlenre. Első lépésként félmillió forintért az OEP két informatikai szakemberétől egy mágneslemezen "kicsempésztették" csaknem húszezer orvos törzsadatait. A két belső munkatárs pontos útmutatással is ellátta a megrendelőket. Ezek alapján illegális úton több száz receptet nyomtattak ki, amelyeken már a kiválasztott orvosok valamennyi hiteles paramétere, vonalkódja szerepelt. Ezek után több száz állampolgár - ugyancsak az informatikusok által "kimentett" - személyes adatait használták fel a vásárlások igazolásához. (A két dolgozójától azóta megvált az OEP.)

Az alezredes hozzáfűzte: a lebukás elkerülésére is kidolgoztak egy stratégiát a csapat vezetői. Mikor hírét vették, hogy az OEP vizsgálódni kezdett utánuk, rövid idő alatt megszervezték a két cég eladását. A közjegyző előtt történt tulajdonosváltásnak mindössze egyetlen bökkenője volt. A két új tulajdonos lopott személyi igazolvánnyal, más nevére vásárolta meg a vállalkozásokat. Hónapok teltek el a fantomvásárlók személyazonosságának megállapításával, ám ezek után a néhány tízezer forintért szívességet tevő ismerősök is gyanúsítottakká váltak. Addigra a terhelő okiratokat, így a hamis vények többségét megsemmisítették.

Egyébként összesen tíz személyt hallgattak ki gyanúsítottként az eljárás során, kettővel szemben időközben megszüntették az eljárást. Többségük rövidebb-hosszabb ideig előzetes letartóztatásban is volt. A nyomozás befejeztével végül már csak a végig tagadásban lévő ifjabb E. György maradt rács mögött. A csapat tagjaival szemben egyebek közt csalás, okirat-hamisítás, jogosulatlan adatkezelés alapos gyanúja miatt élt vádemelési javaslattal a BRFK.