Nincs veszélyben a világörökség cím

Valamennyi érintett cáfolja, hogy veszélybe került volna a világörökség cím, amiért a Duna-parton lévő házak egy része rendkívül elhanyagolt állapotban van. Az V. kerületi önkormányzat folyamatosan dolgozik a házak rendbetételén, míg több belső városrész most szeretne a világörökség részévé válni.

Bár kétségtelen, hogy a Gellértheggyel szemközti Duna-parton lévő házak nem mindegyikét sikerült még méltó módon rendbe hozni, ám arról szó sincs, hogy veszélyeztetett listára kerültek volna - nyilatkozta Pintér Tamás, a Világörökség Programiroda titkárságvezetője. Ahhoz a hanyag kezelésnek olyan fokát kellene elérni, ami Budapest esetében fel sem merülhet. Mivel a szóban forgó terület gazdája részben az V. kerületi önkormányzat, részben az ott lakók, így közösen felelnek a világörökség védelméért.

A Belgrád rakparton lévő harminc ház mindegyike magántulajdonban van - erősítette meg Ghyczy Emil, az V. kerületi önkormányzat főépítésze. Így a felújításokat csak a lakók hozzájárulásával lehet elvégezni. Figyelembe véve, hogy a terület a világörökség része, a főváros és a kerület rendkívül kedvező konstrukciót ajánlva próbálja meg a lakástulajdonosokkal összefogva rendbe hozni a házakat. Az elmúlt években több száz millió forintot költöttek erre a célra. Az egy-egy épület rendbe hozásához szükséges pénz 40 százalékát a főváros, további 40-et a kerület áll, csak a fennmaradó részt kell az ott élőknek biztosítaniuk. Természetesen sok nyugdíjasnak ezt sem könnyű előteremteni, s több épület akad, ahol a homlokzatfelújításnál sürgetőbb teendők is akadnak, mint például egy elöregedett lift vagy beázó tető. Ennek ellenére a házak legalább felének homlokzatát már sikerült rendbe hozni.

Ezeknek az épületeknek a többségét a háborút követő felületes felújítások óta nem tatarozták, az utóbbi években jutott először forrás erre is, holott a világörökség címet már jó két évtizede nyerték el.

Miközben a Duna-parton a világörökség méltó megőrzéséért küzdenek, a belső városrészek közül több terület most szeretné megszerezni a címet.

Az UNESCO világörökség-bizottsága 2001 februárjában fogadta be azt a kérelmet, amely az Andrássy út, Hősök tere, Millenniumi Földalatti Vasút területének és létesítményeinek világörökséggé nyilvánítását kéri. A felterjesztésben a kijelölt világörökségi terület védő-rávezető zónájaként jelölték meg a pesti Broadway kulturális negyedet és a Városliget mellett elterülő VII. kerületi régi pesti zsidónegyedet is.

Újdonság, hogy a kérelemben szereplő világörökségi terület fenntartása, megóvása és fejlesztése érdekében olyan tervet kellett a bizottság elé terjeszteni, amely az egységes kezelésre vonatkozik. Vagyis az érintett épületek tulajdonosainak, fenntartóinak is nyilatkozni kellett, hogy együttműködnek az állagmegóvásban.

Az érintett kerületek nagy izgalommal várják a világörökség-bizottság legközelebbi ülését, amelyet júniusban tartanak Budapesten. Bár formálisan ez semmit sem jelent, azért a szakértők szerint - akár a sportban - azzal a pályázóval kissé megértőbben viselkedik a bírálóbizottság, amelynek pályázatát személyesen is megismerhette.

Nem hiányzik a könyvtárából?

A világörökség II.