Negyed kilométeres a rekorder töltött-káposzta

A legnagyobb óriáskígyót is lepipálja az a töltött káposzta, amit szombaton készítettek Hajdúböszörményben. A 288 méter hosszúra sikerült ételt 31 asszony készíztette egy szakács vezetésével. Az eredményt közjegyző hitelesítette, így akár a Guiness rekordok könyvébe is bekerülhet a város.

A Guinness rekordok könyvébe is bekerülhet az az eredetileg 250 méteresre tervezett, végül 288 méter hosszúra sikeredett hajdúsági töltött káposzta-kígyó, amelyet alkalmi szakácsok készítettek Hajdúböszörményben, a Petőfi ház udvarán, szombaton. Az óriás töltött káposztához 200 kilogramm húst, ugyanennyi káposztát, 750 darab tojást, 60 kilogramm rizst és 40 kilogramm vöröshagymát használtak fel. Kovács Lázár vezető szakács vezényletével a környékbeli településekről 31 asszony dolgozott a káposztatöltésnél.

Az étel speciális, hatszor egy méteres tepsit erre az alkalomra helybeli vállalkozók készítették. A mérések szerint 288 méter hosszú töltött káposzta-kígyót tekertek be a tepsibe. A világ leghosszabb töltött káposztája népes néző-, illetve kóstolósereg előtt készült el. Az eredményt közjegyző is hitelesítette.

A hajdúsági töltött káposzta amúgy reneszánszát éli: az idei hajdúsági farsang egyik legsikeresebb rendezvénye volt a debreceni Lucullus étterem töltött káposzta-estje. Almási István cégtulajdonos elmondta: fel akarták hívni a figyelmet arra, hogy az ősi ételt is lehet a mai gasztronómiai kívánalmak szerint készíteni és tálalni.

Nem hiányzik a könyvespolcáról?

Ünnepi ételek