Lezárták az összes rakpartot a fővárosban

Mivel vasárnap is folyamatosan emelkedett a Duna vízszintje, estére lezárták az összes budapesti rakpartot. Az ott parkoló autókat elszállítják. A budai alsó rakpart Margit híd és Mozaik utca közötti szakaszát már szombat este lezárták, de vasárnap délután öttől a Margit híd - Lágymányosi híd közötti részt is lezárták. A pesti oldalon sem lehet este héttől közlekedni az alsó rakparton. A Duna vízszintje ugyanis 634 centiméter volt vasárnap délben a fővárosban, vagyis több mint ötven centit emelkedett a vízszint szombat délután óta.

A Duna vízszintje folyamatosan emelkedik, vasárnap délben Budapesten 634 cm magas volt. A budai alsó rakpart legmélyebben vezető szakaszát - a Margit híd és a Mozaik utca között - már szombat este kilenckor lezárták, a teljes budai rakpart lezárására vasárnap délután került sor. A pesti alsó rakpartot pedig este héttől zárják le.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság dunai árhullám miatt elszállítja a rakpartról - lezárás után - az ott parkoló autókat. A gépkocsikat a Budapest XIV., Írottkő parki telephelyre szállítják. Az elszállítás költségei a járművek tulajdonosait terhelik. Ez személyautók esetén 8340 forint, tehergépjárművek esetén 24 020 forint, de ezek az összegek napi 500 forint tárolási költséggel növekednek.

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Duna szigetközi szakaszán, Dunaremete és Vének között. A Duna magyarországi szakasza várhatóan vasárnap délután tetőzik. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon arról tájékoztatták az [origo]-t, hogy a töltések erősek, így várhatóan nem okoz majd jelentős kárt az utóbbi tíz év legnagyobb dunai árhulláma.

Nagybajcsnál már 662 centimétert mértek, ez tette szükségessé a Dunaremete és Vének közötti Duna szakaszon a készültség szigorítását. Győrben a múlt héten még 2 méteres volt a Duna, szombat délelőtt azonban 510 centit mértek. A legmagasabb vízállás várhatóan 6 és fél méter lesz. A folyó áradása miatt készültségbe helyezték az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság védelmi osztagát. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkájának segítésére a Szolnoki vízügyi Igazgatóságtól 30 ember érkezett. Az erősítés az őrszolgálat mellett, a vízhozam mérésben, az uszadék szedésben, és a homokzsáktöltésben segít.

Fotók: Barakonyi Szabolcs
A harmadfok folyamatos figyelőszolgálatot jelent, és felkészülést a tényleges beavatkozásra, ennél a vízszintnél ugyanis már megjelenhetnek a fakadó vizek, és a kisebb buzgárok.

A tetőzést Nagybajcsnál a vasárnap esti órákra várják, 750 centiméterrel. Ez megközelíti az 1991-es árvíz során mért legmagasabb értékeket.

Eközben a folyó szlovákiai szakaszán vasárnap megkezdődött az apadás. A Pozsony fölött fekvő Dévénynél vasárnap reggel 828 centiméter magas vízállást mértek, miközben Pozsonynál még egy centiméterrel emelkedett, így 870 centiméter volt a víz állása. Az előrejelzések szerint a folyó hétfő reggelre várhatóan már 10-20 centiméterrel apadni fog azon a vidéken.

Nem hiányzik a könyvtárából?

A Duna védelmében