Holnap tetőzik a Duna Budapesten

A Duna várhatóan holnap tetőzik a fővárosban, 780 centiméter körüli vízállással. A folyó 362 kilométeres hosszán harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Pozsonynál a tegnapi tetőzéshez képest több mint 30 centit apadt a vízszint.

A Duna magyarországi szakaszán 362 kilométer hosszan harmadfokú árvízvédelmi készültség van életben. A folyó Budapestnél mért ma reggeli vízállása 696 centiméter volt. Várhatóan 780 centiméter körüli vízállással tetőzik holnap délután a fővárosban, csütörtöktől valószínűleg apad a Duna.

Eközben a folyó szlovákiai szakaszán vasárnap megkezdődött az apadás. Pozsonynál 831 centiméteres vízállást mértek ma reggel, itt a folyó tegnap 869 centiméterrel tetőzött. Budapest alatt még elsőfokú a készültség Ercsiig. Másodfokú a készültség Esztergom alatt - tájékoztatta az [origo]-t az Országos Vízügyi Igazgatóság ügyeletese. Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a hétvégén a Duna szigetközi szakaszán, Dunaremete és Vének között.

Fotók: Barakonyi Szabolcs

A budai alsó rakpart legmélyebben vezető szakaszát - a Margit híd és a Mozaik utca között - már szombat este kilenckor lezárták, a teljes budai rakpart lezárására vasárnap délután került sor. A pesti alsó rakpartot pedig vasárnap este héttől zárták le. A korlátozás miatt jelentős torlódásokra kell számítani a rakpartokkal párhuzamos utakon, valamint a Nagykörút és a Duna által határolt területen belül.

Az árhullám miatt a rakparton hagyott autókat a Budapesti Rendőr-főkapitányság elszállíttatta A gépkocsikat a Budapest XIV., Írottkő parki telephelyre szállítják. Az elszállítás költségei a járművek tulajdonosait terhelik. Ez személyautók esetén 8340 forint, tehergépjárművek esetén 24 020 forint, de ezek az összegek napi 500 forint tárolási költséggel növekednek. A rakpartok várhatóan még napokig lezárva lesznek, mert az árhullám levonulása után a szennyeződéstől is meg kell tisztítani az utakat.

Korábban:

Lezárták az összes rakpartot a fővárosban

Nem hiányzik a könyvtárából?

A Duna védelmében