Az eddigi egyösszegű kétmillió forintos támogatás mellett ezután havi 12 ezer forint gyógykezelési támogatást is kapnak azok a hemofíliások, akik korábban vérkészítmények útján fertőződtek meg. Egy korábbi, 2000-es kormányhatározatban havi 8000 forintot állapítottak meg a betegeknek 2001-től.

A keddi kormányülésen döntöttek arról, hogy megemelik a korábban vérkészítmények útján Hepatitisz-C vírussal megfertőzött betegeknek nyújtott állami támogatást. A fertőzöttek a korábban meghatározott 2 millió forint egyösszegű kártalanítás mellett, a továbbiakban havi 12 ezer forintot kapnak, amelyet gyógykezelésükre fordíthatnak. Ez az összeg inflációkövető lesz - jelentette be Borókai Gábor kormányszóvivő a kormányülést követő sajtótájékoztatón.

A fertőzöttek támogatásáról korábban egy 2000-es kormányhatározat készült. Eszerint 2 millió forintos kártalanításban részesülnek azok a fertőzött hemofíliás betegek, akiknél kimutatható az aktív, hepatitis-vírus okozta májkárosodás. Azok a betegek, akiknél a hepatitis-vírus nem okozott aktív májkárosodást, 500 ezer forintos egyösszegű kártalanításra számíthatnak, továbbá a májkímélő életmód többletköltségeire 2001-től havi 8000 forintos járadékot utalnak ki számukra.

Korábban:

Elkezdődött a vérkészítményektől fertőzött hemofíliások kártalanítása
(2000. dec. 18.)