Már hetedik órája tetőzik a Duna a fővárosban 767 centiméteres vízállással. A tegnapi tetőzés után apad a folyó Komáromnál és Esztergomnál. Az áradó Duna miatt hét, ártérre épült házból költöztették ki a lakókat. A védekezés Szentendrén a legerőteljesebb, ahol 5 méter hosszan megroggyant a gát.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Az előre jelzettnél alacsonyabb vízállással tetőzik immár hetedik órája a Duna a fővárosban. Délelőtt tíz órakor mér mindig 767 centiméteres vízállást mértek Budapesten, amit már éjjel két órája tart a folyó. Éjszaka hat óra alatt csak 1 centimétert emelkedett a víz. A tetőzés 13 centiméterrel alacsonyabb a korábban jelzett 780 cm-es vízállásnál. Budapesten a folyó tetőzése várhatóan a délelőtt folyamán véget ér, utána lassú apadás várható.

A fővárosban a készültség másodfokú, akárcsak Nagymarosnál, ahol már apad a folyó. Nagymarosnál a tegnap esti tetőzés óta már húsz centimétert apadt a Duna. Szintén apad Komáromnál és Esztergomnál, ahol harmadfokú a készültség. Dunaföldvárnál és Paksnál emelkedik a vízállás. Pakstól Mohácsig elsőfokú a készültség.

A vízügyi szakemberek szerint valószínű, hogy húsvét utánra tudják megtisztítani az iszaptól és a hulladéktól az úttestet. Így kedd előtt várhatóan nem indul meg a forgalom az alsó rakpartokon.

Több kompjárat szünetel

Duna árhulláma miatt mind több kompjáratot állítanak le - adja hírül az MTI. A Dunakanyarban már csak a váci komp jár, Kisoroszinál és Visegrádon csak kishajóval kelhetnek át az utasok. Budapesttől délre a Százhalombattától Dunaújvárosig terjedő folyószakaszon valamennyi kompot le kellett állítani a magas vízállás miatt. A Csepel-szigeten, Szigetújfalunál ugyancsak a magas vízállás miatt lezárták a forgalom elől a Duna-partra vezető utat. Tát és Esztergom között továbbra sem közlekedhetnek a járművek a 11-es főúton.

Családokat kellett kiköltöztetni a víz miatt

A tegnapi nap folyamán az áradó Duna miatt hét, ártérre épült házból költöztették ki a lakókat. A Pest megyei Szob településen négy házból kellett néhány napra kiköltöznie 12 embernek, a főváros XI. kerületében pedig három családnak, azaz 10 embernek kellett elhagynia otthonát.

Szentendrén erősítik a megroggyant gátat

A védekezés most Szentendrén a legerőteljesebb, ahol 5 méter hosszan megroggyant a gát. Ezt kell homokzsákokkal megerősíteni. Itt a védekezésen a vízügyi szakembereken kívül tűzoltók és katonák is dolgoznak.

A gátakat gyengítő buzgárok a Duna felső szakaszán okoznak komolyabb gondot. A Mosoni-Duna mentén 23 km hosszan fakadóvizek, csurgások adnak munkát a védekezőknek. A gátakon dolgozó 127 munkás homokzsákokkal, kavicsokkal próbálja a víz útját állni, és a gátakat erősíteni - mondta az [origo]-nak Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A szakember szerint Baját 30-ára érheti el az ár, de április 10-éig valószínűleg árvízvédelmi készültség lesz a folyón. Az áradás miatt a Duna mentén mintegy 800 személy dolgozik, ebből körülbelül 500 a fővárosban, 100 Pest megyében. A munkások legnagyobb részét a csatornázási művek és a vízművek szakemberei teszik ki. Kivéve Szentendrén, ahol tűzoltók és katonák is segédkeznek a védekezésben.

A védekezés költségei elérik az egymilliárd forintot

Manninger Jenő, a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára a keddi kormányülést követő sajtótájékoztatón ismertette a dunai árhullámmal kapcsolatos helyzetet. Az államtitkár szerint az elmúlt 50 év egyik legjelentősebb áradása vonul le jelenleg a Dunán, de az ár csak az árterületeket öntötte el. A főváros teljesen lezárt alsó rakpartjai várhatóan csak vasárnaptól lesznek járhatók.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy Baján március 30-ára várják a folyó tetőzését, és előreláthatóan április közepéig kell fenntartani az árvízvédelmi készültséget. A Duna-menti gátakon jelenleg 690 ember dolgozik. Az előzetes számítások szerint a védekezés költségei összesen 1 milliárd forintra rúgnak majd, ez az összeg rendelkezésre áll a tárcánál - mondta Manninger Jenő.

Korábban:

Egymilliárdba kerül az ár elleni védekezés

Éjjel tetőzik a Duna Budapesten

A Sportuszoda: áradás miatt zárva

Ajánlat:

Felvételek az áradó Dunáról