Leláncolta magát a ki nem fizetett vállalkozó

Visszatartott munkadíja miatt tüntet Debrecenben egy vállalkozó. A férfi azt állítja, részt vett  az Új Városháza építésében, de másfél éve nem fizették ki kétmilliós számláját. Tiltakozásképpen az épület előtt álló egyik villanyoszlophoz láncolta magát. A fővállalkozó - a debreceni Épszer - jogtalannak tartja a követelést.

Villanyoszlophoz láncolta magát Debrecenben egy helyi vállalkozó csütörtökön az Új Városháza előtt. Mint elmondta, azért választotta a figyelemfelhívásnak ezt a formáját, mert - állítása szerint - több mint másfél éve kétmillió forinttal tartozik neki az a cég, amely fővállalkozóként építette meg a debreceni Új Városházát egy korábbi irodaházból.

"Ezt a szép házat én is építettem, de a számlám nincs kifizetve" - olvasható azon a transzparensen, amit maga mellé állított az oszlophoz láncolt vállalkozó. Állítása szerint hétezer négyzetméter álmennyezetet épített be az átalakított épületbe, s ebből 500 ezer forint munkadíjat és 1,5 millió forintos garanciális költséget visszatartott a fővállalkozó, a debreceni Épszer-Generál Részvénytársaság.

A vállalkozó a demonstrációhoz ötórás időszakra kért engedélyt a rendőrségtől, s kilátásba helyezte, hogy a húsvéti ünnepek után ismét a helyszínre megy, s addig demonstrál, amíg nem teljesítik a követelését. A vállalkozó az [origo]-nak is eljuttatott egy levelet, melyben felvetette, hogy éhségsztrájkba kezd.

Balogh Zoltán, az Épszer-Generál Rt. vezérigazgatója értetlenségének adott hangot a demonstráció miatt. Elmondta: a munkálatokat 2000. november 15-én fejezték be, és nyolc napon belül elszámoltak a demonstráló vállalkozóval.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint a vállalkozónak 20 millió forintos anyagköltséget és 10,5 millió forintos munkadíjat számláztak. A vezérigazgató szerint a vállalkozó azóta nem jelentkezett náluk semmilyen követeléssel, erről csak a demonstráció napján értesültek. "Mindazonáltal a követelést jogtalannak tartjuk" - mondta a vezérigazgató.