Romosak a hevesi mentőállomások

A hevesi mentőszolgálat főorvosa szerint a szolgálat elöregedett járművei már nem biztonságosak, a mentőállomás épülete pedig annyira romos, hogy ott már nem tartózkodhat senki. Emellett az alacsony bérek miatt egyre több állás betöltetlen.

Az Országos Mentőszolgálat Heves Megyei Szervezete egyre nehezebben képes ellátni feladatait. Az állomások romosak, a járművek nem üzemeltethetőek biztonságosan, és az alacsony bérek miatt egyre több állás betöltetlen.

A hevesi mentőszolgálat állapotáról Gyulai Katalin, a mentőszervezet megbízott főorvosa a Heves megyei közgyűlésen beszélt. Gyulai Katalin példaként említette, hogy egy miniszteri rendelet szerint tízévesnél öregebb járművet nem használhatnának, miközben az idén szinte valamennyi autójuk eléri ezt a kort. Hozzátette, hogy ettől függetlenül is ki kellett volna már cserélni a kocsikat, mert a 400-600 ezer kilométert futott autókkal nem biztonságos a betegszállítás. Arról is szólt, hogy például a hevesi mentőállomás épületét annak romos állapota miatt emberi tartózkodásra alkalmatlanná nyilvánította a népegészségügyi szolgálat. Hozzátette: az orvoshiány miatt Hatvanban és Hevesen nem képesek az esetkocsi 24 órás üzemeltetésére.

A főorvos úgy vélte, hogy nem csupán a régi infrastruktúra felújítására volna szükség, hanem új állomások nyitására is.

Az Európai Unió előírásai szerint ugyanis a mentőnek a riasztástól számított 15 percen belül a helyszínre kell érkeznie, ez azonban Heves megye egyes északi és déli településein jelenleg nem megoldható.

Gyulai Katalin elmondta: tárgyalásokat kezdtek több önkormányzattal annak érdekében, hogy járuljanak hozzá új mentőállomások létrehozásához, azonban a minisztérium koncepcióváltásra hivatkozva leállítatta a megbeszéléseket.

A főorvos beszámolt arról, hogy a megye két távol eső, háziorvosi szolgálattal nem rendelkező településén, Ivádon és Váraszón nyolc család tagjait képezték ki a Magyar Vöröskereszttel közösen elsősegélynyújtásra, és tervezik a hálózat további kiterjesztését.