Vadmalacokat és fiatal szarvasokat pusztított el az ár

A Duna áradása miatt több száz fiatal vaddisznó és szarvas veszett oda a gemenci erdő elöntött részeiben. Az állatok nem bírták tartósan a 7-8 fokos vizet. A károk felmérése az ár levonulása után kezdődik, mértékét előzetesen több tízmillió forintra becsülték. A vadállomány az erdészet szerint hamar kiheveri a veszteséget.

A Duna áradása miatt több száz fiatal vaddisznó és szarvas pusztult el a gemenci erdőben, amelynek árterét csütörtökön öntötte el a víz - közölte Solti Imre, a Gemenc Rt. szekszárdi erdészetének vezetője. A Duna pénteken Bajánál 844 centiméterrel tetőzött, aminek következtében a 20 ezer hektáros ártéri erdő 80 százaléka víz alá került.

Az erdőben jelenleg kizárólag csónakkal lehet közlekedni. Az erdészek a vadállatok védelme érdekében már a hét elején etetőhelyeket alakítottak ki az erdő magasabban fekvő pontjain, de a fiatal vadmalacok és szarvasok jelentős részét az alacsonyabb helyeken érte az áradás, ahol a 7-8 fokos vízben néhány órán belül elpusztultak.

A víz elmosta az erdei utakat, elsodorta a már kitermelt, feldolgozott faanyagokat, és életképtelenné tette a frissen ültetett facsemeték egy részét is - mondta az erdészetvezető. Jelentős kár keletkezett az ország leghosszabb, személyszállításra is használt erdei kisvasútjában is.

Solti Imre elmondta: az előzetesen több tízmillió forintra becsült kár felmérése és a helyreállítás legkorábban négy nap múlva kezdődhet, amikor a Duna vízszintje várhatóan 540 centiméterre csökken. Az erdészek ezt követően hozzáláthatnak az állattetemek elszállításához, a kerítések újraépítéséhez, új facsemeték ültetéséhez és a vasúti talpfák cseréjéhez.

Solti Imre szerint az áradás nem okozott akkora kárt, amelynek következtében az erdőben felborulna a biológiai egyensúly, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a katasztrófahelyzeteket követő időszakokban több vadállat születik.

Korábban:

Megnyílik a rakpart, kezdődik a helyreállítás