Schmidt Mária Kende Péterről, A Viktor című könyv szerzőjéről azt nyilatkozta: "...egy tisztességes helyen az ember ilyenkor lecsatolja a fegyvert, és lelövi, mint egy kutyát...". A miniszterelnök tanácsadója, a Terror Háza igazgatója a tv2 Tények című hírműsorában elmondta, kijelentésével csupán arra a korra utalt, amikor a becsületbeli ügyeket párbajjal intézték el.

A tv2 kereskedelmi televízió Tények című hírműsorában bejátszottak egy hangfelvételt, amelyen Schmidt Mária azt mondta: "...egy tisztességes helyen az ember ilyenkor lecsatolja a fegyvert, és lelövi, mint egy kutyát..." A tv2 műsorvezetőjének elmondása szerint Schmidt Mária a legaljasabb politikai támadások egyikének tartja A Viktor című könyvet, amelyet szerinte az MSZP íratott és így vált a gyűlöletkampány részévé.

- Volt olyan kor, amikor az embernek a tisztességébe gázoló támadásokat kard ki kard párbajjal intézték el, vagy lőfegyverrel álltak szembe egymással - mondta Schmidt Mária.

Előzőleg Kovács László, az MSZP elnöke egy budapesti sajtótájékoztatón arról beszélt: az egyik fővárosi televízióban elhangzott egy idézet "a miniszterelnök bizalmasától és tanácsadójától", aki Kende Péterről, A Viktor című könyv szerzőjéről azt mondta, "egy tisztességes helyen az ember ilyenkor lecsatolja a fegyverét, és lelövi, mint egy kutyát". - Kérdezzék meg Schmidt Máriát, a Terror Háza igazgatóját, ismeri-e ezt a mondatot - fűzte hozzá Kovács László.