A felújítás után hétfőn megnyitott Uránia mozi már a Hídember április 8-i díszbemutatójára készül: a mozi bejáratánál a Lánchíd kicsinyített mása fogadja a látogatókat. A mini Lánchíd ötlete az Uránia vezetésétől származott.

A bejárat előtt felhúzott mini Lánchíd pontos mása a Széchenyi által megálmodott Lánchídnak, és speciális anyagokból készült, hogy állja az időjárás viszontagságait - mondta a mozi igazgatója, Cselényi László, aki a kicsinyített Lánchíd megépítésének költségeiről nem nyilatkozott, azt mondta, hogy nem illetékes ebben a kérdésben. Az Uránia bejáratánál álló Lánchidat úgy készítették el, hogy teljesen beolvadjon a környezetbe, az Urániához van szabva. Ennek ellenére felmerült, hogy a vidéki bemutatókra is elszállítsák a kis Lánchidat, de erről még nem született döntés.

A Rákóczi úti Uránia mozi átalakítását, felújítását 2001. júniusában kezdték el. A valamivel több mint 1 milliárd forintból megvalósuló rekonstrukciót az eredeti tervek szerint már a múlt év végére befejezték volna, ám az építkezés során a talajból termálvíz tört fel, és ez késleltette a munkálatokat.

Az április elsején, hétfőn újra megnyitott Uránia moziban április 8-án mutatják be a Széchenyi Istvánról szóló Hídember című filmet. A nyolcadikai előadás zártkörű, a nagyközönség először csak ebben a moziban 9-én és 10-én nézheti meg a másfél milliárd forintos költségvetésű filmet. A többi mozi április 11-én kezdi vetíteni a mozifilmet. Cselényi László az [origo]-nak elmondta: jelenleg is sorban állnak jegyekért az első előadásokra.

A hatalmas költségvetésből készült alkotás összköltségének 50 százalékát a kulturális minisztérium a millenniumi filmes keretből fedezte; koprodukciós partnerként közreműködött a német Journal Film, együttműködő partner az osztrák Wega Film, a Mafilm Rt. és a Magyar Televízió Rt. volt.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Korábban:

Április 8-án mutatják be a Hídembert