Felfüggesztette demonstrációját a bajai éhségsztrájkoló

Felfüggesztette szombat délután az éhségsztrájkot Kalmár Miklós nyugdíjas, miután ígéretet kapott, hogy foglalkoznak ügyével. A hatvan éves férfi az igénybe nem vett távfűtési szolgáltatás kifizetése ellen tiltakozott. Kalmár Miklós ötvennyolc órát töltött Baja főterén.

Az éhségsztrájkra a férfi akkor szánta el magát, amikor márciusi nyugdíját 18 ezer forint levonásával kézbesítette a postás. Kalmár Miklós csütörtökön kutyájával kiült a Szentháromság térre és kijelentette: addig nem hagyja el a teret, amíg vissza nem adják a nyugdíját, és el nem törlik a véleménye szerint igazságtalanul kirótt adósságát. A férfi hat évvel ezelőtt szüntette meg saját költségén, 29 lakótársa írásos hozzájárulása alapján földszinti lakótelepi lakásában a távfűtést, mert nem volt megelégedve a szolgáltatással. Mielőtt leszereltette a radiátort, és elvágta a fűtéscsövet, bejelentette szándékát a szolgáltatónál, ahonnan írásos választ is kapott, amelyben közölték vele: a fenti feltételekkel tudomásul veszik kérelmét. Kalmár Miklós elmondása szerint ebben a levélben meg sem említették, hogy alapdíjat akkor is köteles fizetni, ha nem használja a fűtést. Egy évvel ezelőtt a szolgáltató pert indított ellene, visszamenőlegesen több mint 130 ezer, kamatokkal együtt közel 200 ezer forintot követelve alapdíj címén.

A pert első fokon megnyerte a Bajai Kommunális és Szolgáltató Közhasznú társaság, majd a megyei bíróság másodfokon helyben hagyta az ítéletet. A hatvan éves férfi ellen most végrehajtást foganatosítottak, és márciusi nyugdíjából több mint 18 ezer forintot levontak törlesztésképpen.

A három napja sztrájkoló férfi szerint egyre többen fontolgatták a lakótelepi szomszédok közül, hogy vele tartanak a demonstrációban. Elmondta: a gyengeségen kívül más egészségügyi problémája nincs, bízik az igazában.