Magas részvételi arány  - hét haláleset a választásokon

Törökszentmiklóson, Budapesten, Bakonybélen, Ajkán, Balástyán és Nagyrédén halálesetek zavarták meg a szavazást. Délután fél 6-ig a választók 65,56 százaléka járult az urnákhoz, 1998-ban ugyanebben az időpontban még nem érte el az ötven százalékot a részvételi arány. A főváros XI. kerületében egy technikai hiba miatt kellett több szavazatot megsemmisíteni. A választójoggal rendelkezők este 7 óráig szavazhatnak. Előzetes végeredmény vasárnap éjfél előtt várható, hivatalos pedig hétfőn. Este 7 órától, a kampánycsend végével folyamatosan, minden részletre kiterjedően beszámolunk a választási eredményekről, amelyeket az [origo]-n követhetnek leggyorsabban az érdeklődők.

Százszázalékos részvétellel fejeződött be a választás a Borsod megyei Szanticskán. A kis falu mind az öt lakója leadta a voksát vasárnap kora délutánig.

A választásokat több helyen halálesetek zavarták meg, többször kellett rosszullétekhez kihívni a mentőket. Balástyán a szavazóhelyiség ajtajában esett össze egy középkorú férfi, Ajkán pedig az egyik párt szavazóköri delegáltját érte szívinfarktus. Korábban Budapest XI. kerületében 12 óra körül, Bakonybélen pedig egy óra körül lett rosszul és halt meg egy-egy szavazó. Nagyrédén szavazata leadása után halt meg egy idős férfi, Budapesten a II. kerületben szintén délután hunyt el egy idős nő.

A fővárosban a szavazókörének helyt adó általános iskola előtt esett össze egy ember, majd miután bekísérték az iskola aulájába az elsősegélynyújtás ellenére meghalt. A szavazást nem kellett felfüggeszteni, mert a haláleset nem a szavazóhelyIségben történt - közölte az Országos Választási Bizottság.

Bakonybélen a szavazófülke előtt lett rosszul egy választó, és miután átvitték egy másik helyiségbe, ő is meghalt. A szavazás itt is folytatódott. Korábban Jász-Nagykun-Szolnok megye 7. számú szavazókerületében, Törökszentmiklóson is meghalt egy idős nő. A haláleset miatt a reggeli órákban háromnegyed óráig állt itt a szavazás.

Voksa leadása után, a szavazóhelyiség közelében meghalt egy idős férfi a Heves megyei Nagyrédén. A 70 éven felüli férfi feleségével együtt kereste fel a szavazóhelyiséget. A voksolást követően hazaindult házastársával, de mintegy 100 méter séta után megbotlott és összeesett. A helyszínre sietett a település mindkét háziorvosa, és a kihívták a mentőt is, azonban az újjáélesztés nem sikerült. A helyszíni orvosi diagnózis szerint szívinfarktus okozta az idős férfi halálát.

Meghalt egy 50 év körüli asszony délután Budapesten egy II. kerületi szavazóhelyiségben is. Az első információk szerint az asszony súlyos beteg volt.

Budapesten a XI. kerület néhány szavazókörében meg kellett semmisíteni 47 szavazatot, mivel elmulasztották az üres urnába betenni az ellenőrző lapokat. Részletek itt.

Délután egy óráig a szavazásra jogosult választópolgároknak országosan 51,78 százaléka járult az urnákhoz, a legnagyobb arányban továbbra is Budapesten szavaztak (53,47 százalék). Az Országos Választási Iroda adatai szerint átlagosan 12,5 százalékkal többen vettek részt a szavazáson, mint négy éve ugyanilyenkor.

Vasárnap reggel hat órakor kezdődött az országgyűlési választások első fordulója, amelyen 8,1 millió választásra jogosultat, köztük 514 000 első választót várnak. A választójoggal rendelkezők reggel 6-tól este 19 óráig adhatják le szavazataikat a több mint 3100 településen kialakított 10 843 szavazókörben elhelyezett urnáknál.

Az egyik szavazólapon a 176 egyéni választókerületben országosan induló 1243 egyéni jelöltre, köztük 41 függetlenre lehet voksolni. A másik szavazólapon a 152 területi listás mandátumért versengő tíz párt 154 megyei listájára lehet szavazni, amelyeken közel 3000 jelölt szerepel. Az országos listát állító nyolc pártra közvetlenül nem lehet voksolni.

Előzetes szavazási eredmény vasárnap éjfél előtt várható, a szavazóköri jegyzőkönyvek számítógépes összesítése révén. A hivatalos eredményt hétfőn állapítják meg a választási bizottságok, s döntésük panasz hiányában három nap múlva válik jogerőssé. Az előzetes adatokat számítógéppel számítják ki, a végleges eredményt pedig hétfőn, a szavazatszámláló bizottságok kézi feldolgozása után teszik közzé.

A szavazás lebonyolítását 95 ezren, köztisztviselők, illetve választott és pártdelegált szavazatszámláló bizottsági tagok segítik.

A szavazás módja

Igazolás birtokában, más szavazókörben is voksolhatnak azok, akik nem tartózkodnak állandó lakóhelyükön a szavazás napján. A szavazásnak nem feltétele az, hogy az értesítőt is magával vigye a választó, ezzel azonban megkönnyítheti a szavazatszámláló bizottságok munkáját.

Szavazni többféle, a személyazonosság hiteles megállapítására alkalmas, illetve a lakcímet tartalmazó igazolvánnyal lehet a törvény szerint. A belügyminiszter végrehajtási rendelete rögzíti, hogy szavazni a lakcímet is tartalmazó (régi típusú) személyi igazolvánnyal, vagy az új típusú, kártya formájú személyi azonosítóval, az útlevéllel, vagy a tavaly óta kiállított jogosítvánnyal, sorkatona esetén pedig a katonai igazolvánnyal lehet. Ez utóbbiakhoz szükség van a lakcímigazolványra is. A sorkatonának, ha nem a lakóhelyén szavaz, a jegyzőtől kapott igazolást is be kell mutatni.

A személyazonosság igazolását követően a szavazatszámláló bizottság átadja a választópolgárnak a szavazólapot, amelyet jelenlétében lepecsételnek. A szavazólap átvételét a választónak a névjegyzék aláírásával kell igazolnia.

A szavazatszámláló bizottság szükség esetén megmagyarázza a szavazás módját. A bizottság arra is felhívja a figyelmet, ha a szavazólapon szereplő jelöltek közül időközben valaki kiesett. Ilyen esetben áthúzzák a kiesett nevét. A szavazólapokat a szavazóhelyiségben lévő fülkében, de azon kívül is kitöltheti a választó. A szavazólapok kitöltésének ideje alatt csak a szavazó tartózkodhat a szavazófülkében. Az, aki nem tud olvasni, vagy aki más ok, például testi fogyatékosság miatt akadályozva van a szavazásban, más személy, vagy a szavazatszámláló bizottság két tagjának segítségével voksolhat. Az írásképtelen választópolgár helyett, e tény rögzítésével, a szavazatszámláló bizottság két tagja írja alá a névjegyzéket.

A szavazat akkor érvényes, ha a választó, a jelölt és a pártlista neve alatt, mellett, felett lévő körbe tollal két egymást metsző vonalat, x, vagy + jelet tesz. Az első fordulóban mindenki két szavazólapot, az egyéni jelölteket, és a pártlistákat tartalmazó szavazólapot kap. Ha a választó elrontotta a szavazólap kitöltését, egy alkalommal kérheti annak cseréjét.

A kitöltött szavazólapot a választó borítékba helyezve a szavazatszámláló bizottság előtt az urnába dobja. A szavazóhelyiségeket 19 órakor zárják. A szavazóhelyiségben, vagy annak előterében lévők még voksolhatnak. Ezután a szavazatszámláló bizottság lezárja a szavazást.

Korábban:

Mádl Ferenc választási felhívása

Ajánlat:

Külföldi megfigyelők Baranyában

Visszalépett egy jelölt Szabolcsban

Betörtek egy szavazókörnek kijelölt iskolába

Tiltakoztak a Vasárnapi Újság műsorában elhangzottak miatt