Újabb hannoveri villamosok érkeznek

Újabb nyolc hannoveri villamos vásárlásáról döntött a főváros. A járművek heteken belül megérkezhetnek, és várhatóan Zuglóban vagy Dél-Pesten fognak közlekedni.

Budapesten a főpolgármesteri kabinet hétfőn döntött 8 újabb hannoveri villamos vásárlásáról. A főváros már vett 68 villamost Hannoverből. A szerződéskötéskor 76 járművet szeretett volna venni Budapest, de ennyi nem állt rendelkezésre. Így 8 villamosra opciós jogot kötöttek a szerződő felek. Ezeket most szeretné megvásárolni a BKV Rt.

A villamosok ára körülbelül 760 millió forint. A főváros 421 millióval járul hozzá a költségekhez, a fennmaradó összeget a Budapesti Közlekedési Részvénytársaság állja. Budapest 7 milliárd forintot különített el a villamosok vásárlására. A több mint egy éve jóváhagyott összeget euróból számolták át, és miután az euró árfolyama folyamatosan csökkent, 421 millió megmaradt a járművek árából. Így a vásárlás nem jelent többletkiadást az önkormányzatnak.

A már megvásárolt villamosokból 44 tavaly megérkezett, idén pedig a maradék 24. A járművek a 62-es, a 63-as, az 50-es, és a 13-as vonalán járnak. A nyolc újabb villamost heteken belül üzembe helyezhetik. Az új járművek Zuglóban vagy Dél-Pesten fognak közlekedni, de erről még nem született döntés - tájékoztatta az [origo]-t Vajda Pál, a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes.

A budapestiek állítólag szeretik a hannoveri villamost, mert komfortos és zajmentes. A főpolgármester-helyettes beszámolója szerint 40 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt hazai társainál.

Korábban:

Elromlott az első két hannoveri villamos

Mától járnak a hannoveri villamosok