Szabálytalanul kezdett építkezésbe a Citadella mellett egy vagyonkezelő kft. - állítják a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalban. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma alá tartozó hivatalban azt mondják: a kilátóteraszt világörökségi területen építik, ahol a jóváhagyásuk nélkül egy kapavágást sem lett volna szabad tenni. Az építkező társaság viszont úgy gondolja, hogy minden engedélye megvan egy terasz kialakításához.

Kilátóterasz építésébe kezdett márciusban a Gellért-hegyen a területet kezelő Citadella 4U Vagyonkezelő Kft. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma alá tartozó Kulturális Örökségvédelmi Hivatalban az [origo]-nak azt mondták: A cég úgy hordott el a Citadella közvetlen közelében elterülő, még a múlt században kialakított lődombból egy jelentős részt, hogy arra nem volt engedélye. Mivel minden védett terület esetében - a Citadella pedig világörökségi területen fekszik -, ahol építkezni szeretnének, szükség van a hivatal engedélyére, bárki bármivel érvel, a hegyen folyó munkák szabálytalanok.

Bende Csaba, a budapesti iroda vezetője elmondta, hogy ezért is hozott a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal olyan határozatot, hogy a munkát le kell állítani, a dombot pedig vissza kell állítani eredeti állapotába. A határozatot néhány hete eljuttatták a Citadella 4U Vagyonkezelő Kft.-nek. A hivatal, mint elsőfokú építési hatóság, határozatokkal állíthatja le az építkezést, és büntetést szabhat ki. Bende Csaba szerint maga ellen dolgozik az, aki a tilalom ellenére tovább építkezik, mert annyival drágább lesz majd a területetet helyrehozni.

A Citadella 4U Vagyonkezelő Kft. ezzel ellentétben hétfőn arról tájékoztatta az [origo]-t, hogy "a turisták érdekében végrehajtja az 1999 októberében készült fejlesztési koncepcióban rögzítetteket, melyekkel valamennyi szakhatóság és felügyeleti szerv egyetértett". A területre vonatkozó fejlesztési tervet a cég dolgoztatta ki, és maradéktalanul megvannak hozzá a jóváhagyások is - mondták a titkárságon. "A koncepcióban rögzített feladatok végrahajtása nem jár a környezet károsításával, nem bontja meg a lődomb sziluettjét" - áll a tájékoztatóban. A terasz a vendégek felfrissülését, pihenését és ellátását szolgálja majd - állítják.

Az egyetlen hibát abban látják, hogy az építkezés megkezdése előtt elmulasztották a terület régészeti feltárását.

fotó: Barakonyi Szabolcs