Egy épület bontása során mustárgázampullákat találtak Békés megyében. Ezt a gázfajtát biológiai fegyverként először 1917-ben alkalmazták. A most talált anyagokat vegyvédelmi oktatáshoz használhatták.

Mezőberényben egy épület bontása során mustárgázampullákat találtak a padláson a bontást végzők. A 18 darab mustárgáz feliratú ampullát különféle dobozokban lévő ismeretlen vegyi anyagok között fedezték fel. A katasztrófavédelem helyszínre érkező munkatársai megvizsgálták az anyagokat. Véleményük szerint ezeket vegyvédelmi oktatáshoz, gázkamragyakorlatokhoz használhatták. A talált dolgokat biztonságos őrzésre és megsemmisítésre elszállította a katasztrófavédelem.

A mustárgázt - mely a bőrt támadja meg közvetlenül - biológiai fegyverként először 1917-ben alkalmazták. Ezt a gázfajtát előbb tüzérségi gránátokkal, majd repülőgépekről juttatták az ellenség fölé. Bevetették később Oroszországban 1919-ben, Marokkóban a franciák 1923-ban és 1926-ban, 1930-ban Líbiában az olaszok, Kínában, Hszincsiang-Ujgur autonóm területen 1934-ben a japánok és végül 1935 és 1940 között Etiópiában az olaszok.

Nem hiányzik a könyvtárából?

Bioterror - új háború titkos fegyverekkel