Kuncze: A politika játékszerévé vált az OVB

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke jogi gengszterizmusnak nevezte, hogy az Országos Választási Bizottság nem utasította el azonnal azt a beadványt, amelynek értelmében az SZDSZ-től a visszalépő jelöltek miatt le kellene vonni a listás mandátumok egy részét. Az OVB Fideszes tagja szerint a legmekhökkentőbb beadványokra is alapos választ kell adnia a testületnek. 

Az SZDSZ elnöke kezdeményezte, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) haladéktalanul üljön össze és utasítsa el azt a beadványt, amely szerint a második forduló előtt visszalépő jelöltekre az első fordulóban leadott voksokat nem kellene figyelembe venni az országos listás mandátumok kiosztásánál. Kuncze Gábor szerint ez a logika megkérdőjelezné az Antall- és az Orbán-kormány legitimitását is, mert ezek parlamenti többsége is részben visszalépések után jött létre.

Kuncze szerint a beadványt már ránézésre el kellett volna utasítani, és jogi gengszterizmusnak nevezte, hogy az OVB ezt nem tette meg, hanem úgy határozott, hogy a jövő héten érdemben tárgyalja az ügyet. Kuncze Gábor azt mondta, hogy ezzel az OVB megkérdőjelezi 3 millió választó döntését, és fenntartja a bizonytalanságot, megingatja az embereknek a demokratikus választási rendszerbe vetett hitét. Kuncze elmondta, hogy a szerda esti döntés óta égnek a telefonvonalak az SZDSZ székházában, és mindenki erről az ügyről érdeklődik.

Bordás Vilmos, az OVB Fidesz által delegált tagja szerint a testületnek minden beadványt napirendre kell tűznie, és jogilag kimunkált formában kell választ adnia. "Tegnap este kilenc után kaptuk meg a beadványt, idegesek, tikkadtak voltunk, és nem lett volna idő, hogy mindenki elmondja véleményét. Az MSZP delegáltja magából kikelve reagált." Bordás megerősítette, hogy a korábbi választásokkor mindig beleszámolták a visszalépett jelöltek töredékszavzatait is a mandátumelosztáskor. Szerinte egy 1998-as törvénymódosítás azonban esetleg indokolhatja a változtatást, azzal együtt, hogy maga is meghökkentőnek tartja a beadványt. 1998-ban egy mondattal egészítette ki a témával kapcsolatosan a választási törvényt az Országgyűlés, e szerint: "Nem érinti a listaállítás jogát az, ha az egyéni választókerületi jelölt kiesett."

Az SZDSZ elnöke szerint már az OVB megválasztása is elfogadhatatlan volt, mert az Országgyűlés által választott tagok közé egyetlen ellenzéki jelölt sem kerülhetett be. Az SZDSZ-nek választási szakértők azt állították, hogy az OVB már több szakmailag megkérdőjelezhető döntést hozott, és volt közöttük olyan is, amelye jogsértésnek tekinthető.

"Nyilvánvaló, hogy a politika játékszerévé vált az OVB" - közölte Kuncze, aki elképzelhetetlennek nevezte, hogy a testület elfogadja az ominózus beadványt. Éppen azért ilyen a választási törvény, hogy kiegyensúlyozott legyen a választás - magyarázta a politikus. Kuncze szerint az OVB azért nem döntött azonnal, mert a kormányhoz közel álló tagjai még konzultálni akartak pártjuk vezetőivel, és ez is azt bizonyítja, hogy mennyire ragaszkodnak a hatalomhoz.

Bordás Vilmos szerint nincs igaza Kunczénak. "Az OVB ülésein általában mindig az MSZP és az SZDSZ delegáltjai kettesben kerültek kisebbségbe, a többi párt delegáltja, még a Munkáspárté és az Új Baloldalé is ilyenkor ellenük szavazott. Több OVB-döntést megtámadtak a Legfelsőbb Bíróságon is, de minden ügyet megnyertünk." Bordás szerint mindez bizonyítja, hogy a testület elfogulatlanul működött.   

Korábban:

Módosíthatná az eredményt az OVB által tárgyalt javaslat