Lebonthatják a felrobbant zuglói házat

A héten kiderül, hogy le kell-e bontani a vasárnap éjjeli gázrobbanásban megrongálódott XIV. kerületi házat. Az önkormányzat minden igénylőnek húszezer forintos gyorssegélyt fizetett, és a lakóknak átmeneti vagy végeleges szállást biztosít.

Az Ilosvai Selymes Péter utca 50-es számú ház egyik földszinti lakója, egy idős férfi úgy kísérelt meg öngyilkosságot, hogy felrobbantotta propán-bután gázpalackját. A férfit súlyos égési sérülésekkel szállítottak kórházba. Rajta kívül hárman sérültek meg, ketten megégtek, egy lakó pedig vágásos sérülést szenvedett

A robbanás komoly károkat okozott az épületben, a polgári védelem szakemberei hétfő délelőtt kezdték meg a statikai vizsgálatokat. A detonáció kidöntötte a ház földszintjén lévő válaszfalakat, meggyengítette a teherhordó falak egy részét, és károsította a födémet is. A robbanás helyszínén keletkezett tüzet hamar eloltották.

Aranyosi Zsolt, a XIV. kerületi polgári védelem munkatársa az [origo]-nak elmondta, jelenleg azon dolgoznak, hogy biztosítsák az épületbe a biztonságos bejutást, ezért kitámasztják az oldalfalakat, és aládúcolják a födémet. A statikai vizsgálatok várhatóan még a héten választ adnak arra a kérdésre, hogy le kell-e bontani a házat, avagy megmaradhat. Korábban Molnár Péter, a budapesti tűzoltóság szóvivője azt nyilatkozta, hogy a ház egyes részeit valószínűleg le kell bontani.

Senki nem marad fedél nélkül

A ház lakóit kiköltöztették, többen ismerősöknél, rokonoknál húzták meg magukat, kilenc embert a polgári védelem Ferihegyi úti raktárbázisán található ideiglenes szálláshelyén helyeztek el. Az önkormányzat mindenki számára igyekszik szállást biztosítani, és akik igényelték, 20 ezer forintos gyorssegélyt is kaphattak - mondta el az [origo]-nak Pálffy Imre a XIV. kerületi önkormányzat városüzemeltetési ügyosztályának vezetője.

Az osztályvezető szerint négy lakás volt önkormányzati tulajdonban, ezek bérlőinek már keresik az új bérlakásokat, de a magántulajdonban lévő lakások lakóinak is biztosítanak átmeneti szállást, amíg nem rendeződik a helyzetük. Pálffy Imre szerint senki nem marad fedél nélkül. Az épületnek amúgy kilenc lakása kisebb felújításokkal megmaradhat, de a többi 13 otthont valószínűleg le kell bontani.

Pálffy Imre elmondta, hogy a földszinti lakásokból már kedden megkezdik a vagyonmentést, az önkormányzat saját költségen szállítja a lakók holmiját az általuk kívánt helyre, illetve raktárt is biztosít a számukra. A szakember szerint csütörtökön már elkezdődhet az emeleti lakások kipakolása is. A ház falainak kitámasztását és a födém aládúcolását folyamatosan végzik, amíg meg nem állították a ház mozgását, félő ugyanis, hogy kidől az oldalfal, magával rántva az egész épületet.