Milliós kötbér az Erzsébet téri késés miatt

Valószínűleg csak az új kormánnyal tud megegyezni a főváros a Nemzeti gödör helyére épített Erzsébet téri parkról. Bár a kulturális tárca szerint tárgyalnak a Városházával a tér rendezéséről, az önkormányzat nem tud erről. Így a tér most körbekerített részét több hétig még biztosan nem vehetik birtokba a járókelők. A főváros május 16-án számlázza az első, 30 ezer dolláros kötbér számlát a minisztériumnak.

Ács Tamás, a kulturális tárca helyettes államtitkára az [origo]-nak azt mondta, hogy napokon belül megoldódhat a tér sorsa. Ács szerint ugyanis tárgyalnak a fővárossal egy olyan megoldásról, amely mindkét fél számára elfogadható. Ennek ellenére elképzelhetőnek tartja, hogy már csak az új kormánnyal tud végleges egyezségre jutni a Városháza.

A helyettes államtitkár szerint a kulturális tárca azt szeretné elérni, hogy ne kelljen kötbért fizetniük. A jelenlegi szerződés szerint ugyanis április 15-e után naponta ezer dollár kötbért kell fizetnie a tárcának. A tárgyalásokkal kapcsolatban azonban a minisztérium ajánlatáról nem nyilatkozott a helyettes államtitkár.

A Városházán ezzel szemben állítják, hogy április 17-e óta egyáltalán nem kereste meg őket senki sem a minisztériumtól, nem érkezett újabb ajánlat a tér rendezéséről. Tóth Sándor, a Városháza főpolgármester-helyettesi irodájának vezetője közölte, hogy nem tárgyalnak a minisztériummal a térről. Semmilyen kezdeményezéssal, javaslattal, elképzeléssel sem állt elő a tárca az elmúlt napokban. Április 17-én kaptak egy levelet a tárcától, azóta viszont nem jelentkezett a minisztérium. Mivel a szerződésben rögzített, április 15-i határidőig nem készült el a tér, a minisztériumnak kellene lépnie - állítja Tóth. A főváros nem pereskedik, de május 16-án benyújtja az első kötbérszámlát a minisztériumnak. Ezután - amíg nem rendeződik az ügy - minden hónapban küldenek számlát a kulturális minisztériumnak az érvényes szerződés alapján.

A Városháza szerint ugyanis vagy a szerződés módosítását kell kezdeményeznie a minisztériumnak, vagy be kellene fejezniük a beruházást - ahogyan azt korábban szerződésben is vállalták. Eddig egyikre sem tett kísérletet a tárca - mondja Tóth.

A minisztérium korábbi álláspontja szerint a park, a mélygarázs és a föld alatti rész fogadótere is elkészült. Ráadásul a területre kapott használatbavételi engedély is jogerős, ezért a területet át akarták adni a fővárosnak. A főváros azonban nem fogadja el a létesítményt, mert a felszín alatti első szintre tervezett konferenciaterem és az üzlethelyiségek nem készültek el, csak szerkezetkész állapotban vannak. A korábbi szerződés szerint azonban ezeket is be kellene fejezni, csak ezután kell átvennie a létesítményt a Városházának.

Ameddig nem állapodik meg a két fél az Erzsébet téri beruházás további részleteiről, továbbra sem vehetik birtokba a már március végén elkészült és ünnepélyesen átadott - majd egy nappal később újra lezárt - parkot a járókelők. Valószínűleg már csak az új kormánnyal tud megállapodni a fővárosi önkormányzat, így még több hónapig is maradhat a kerítés az Erzsébet tér körül.

Korábban:

A minisztérium tovább egyeztetne az Erzsébet térről