Simon-ügy: vizsgálat indul a János kórházban

Belső vizsgálatot indított a fővárosi Szent János Kórház a Simon Tibort megműtő Csókay András idegsebész ügyében. Csókay András az Országos Baleseti Sebészeti Intézet idegsebésze, egy speciális műtéti eljárás kidolgozója, és Simon kórházba szállítása után egy nappal érkezett a János kórházba, hogy megműtse Simont.

A János kórház főigazgató-helyettese azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy Csókayt nem a kórház orvosai, hanem Simon családja hívta segítségül. Csókay András az [origo]-nak elmondta: igaz, hogy a család kereste meg őt, de kikötötte, hogy csak akkor műti meg Simont a János kórházban, ha előbb erről egyeztet a János kórház orvosaival. "A kórház orvosaival egyeztettem, és utána vállaltam a műtétet" - mondta az [origo]-nak Csókay András.

Csókay Andrást, az Országos Baleseti Sebészeti Intézet idegsebészét múlt hét kedden reggel hívták Simonhoz, hogy segítsen rajta az általa kidolgozott speciális eljárással. Simon agyának nyomása hétfő éjfélkor érte el a kritikus mértéket, mert a korábbi műtétek nem tudták visszafordítani ezt a folyamatot. Az OBSI-ban kifejlesztett eljárás lényege, hogy nem csak a sérülés miatt egyre fokozódó koponyanyomást csökkenti, hanem az ereket is védi az elszorítástól.

Csókay egy hete még azt nyilatkozta az [origo]-nak, hogy bravúrnak tartja a János kórháztól, hogy egyáltalán kihívták őt Simonhoz. Csókay András módszerét ugyanis nem fogadja el a budapesti idegsebészeti vezetés, sőt elmondása szerint, üldözik ezt a módszert.

A János kórház főigazgató-helyettese MTI-nek adott nyilatkozatában az is szerepel, hogy Csókay - az illetékes János kórház munkatársai helyett - nyilatkozott a sajtónak Simon Tibor állapotáról, és közben minősítette a kórház orvosainak munkáját. Egy héttel ezelőtt ugyanakkor az [origo] megpróbált beszélni a János kórház orvosaival, akik azt mondták, hogy nem nyilatkozhatnak, mert Simon családja megtiltotta nekik.

A János kórház vezetőségét ma délután nem sikerült elérnünk, Tóth János, a kórház főigazgató-helyettese házon kívül volt, az intenzív osztály sebésze, Bede Antal pedig csak igazgatói engedéllyel nyilatkozhatott volna.

Korábban:

Késve alkalmazták a speciális eljárást Simonon

Cikkek, fotók, videók Simon Tibor haláláról

Fórum:

Simon Tibi meghalt