Menesztették a Simon-ügyben gyanúsított rendőrt

A Készenléti Rendőrség etikai eljárás után elbocsátotta azt a rendőrt, akit Simon Tibor megverésével gyanúsítanak. A törzsőrmester engedély nélkül vállalt másodállást a mulatóban. Közben beismerő vallomást tett az ál-Whiskys néven ismertté vált másik gyanúsított, G. János is, akit hétfő este vettek őrizetbe.

A Készenléti Rendőrség parancsnoka, Zimán Ferenc dandártábornok etikai eljárást kezdeményezett a Simon-üggyel kapcsolatban. A szervezet közelményben jelentette be, hogy az eljárás következtében megszüntették a halált okozó testi sértéssel gyanúsított rendőr, illetve az ügyben tanúként kihallgatott másik rendőr szolgálati viszonyát - közölte a Készenléti Rendőrség.

Az etikai eljárást azért indította a Készenléti Rendőrség parancsnoka, mivel a törzsőrmester engedély nélkül, a rendőri hivatással nem összeegyeztethető módon biztonsági őrként dolgozott abban a mulatóban, ahol a Simon Tibor halálához vezető verekedés kirobbant. A határozat indoklása szerint ezzel a tettével a tiszthelyettes "súlyosan veszélyeztette a rendőrség működéséhez szükséges közbizalom fenntartását".

Az etikai bizottság hasonló okokból szüntette meg a Készenléti Rendőrség egyik törzszászlósának szolgálati viszonyát, akit tanúként hallgattak ki az ügyben. A törzszászlós ugyancsak rendőri hivatásával összeegyeztethetetlen illegális munkát végzett a szórakozóhelyen - áll az indoklásban.

H. János rendőr törzsőrmestert és egy másik személyt múlt hét hétfőn gyanúsították meg azzal, hogy ők okozták a halálos sérüléseket Simon Tibornak, amikor részt vettek az április 21-én éjjel kitört verekedésben a Café Allure-ben. A rendőr és védője tagadta, hogy a törzsőrmester ütötte volna meg úgy Simont, hogy később a sportember belehalt. Magyar György ügyvéd az [origo]-nak kedden azt mondta, hogy szerinte a hétfőn önként jelentkező G. János tanúvallomásával bebizonyosodik: nem védence vitte be a halálos ütést. A külső hasonlóság miatt ál-Whiskysnek is nevezett férfi a HavariaPress tudomása szerint két ütést és egy rúgást ismert be a kihallgatáson, ahová egyébként tanúként idézték, de halált okozó testi sértés gyanújával őrizetbe vették. Az ügyészség indítványozta a férfi előzetes letartóztatását, amelyről 72 órán belül dönt a bíróság.

G. János őrizetbe vétele előtt a Népszabadságnak adott interjújában azt állította: kívülállóként csöppent az ügybe. A bárpultnál italozott - mondta -, amikor Simon lefejelt egy arab vendéget, és őt - aki végignézte a jelenetet - arcon köpte. G. János erre azonnal megütötte Simont, mire - azt állítja - őt is elkezdték verni a biztonsági őrök viperákkal. A szórakozóhelyről kimenekülő Simon és az őt követő portások után G. is az utcára futott, és amikor utolérte az addig a portások és mások által is ütlegelt volt focistát, ő is megütötte. Simon ekkor esett el úgy, hogy eszméletét vesztette. G. cáfolta, hogy egy maffialeszámolás végrehajtójaként vett volna részt a verekedésben. Azt, hogy feladta magát, elsősorban azzal indokolta, hogy nagyon félt a rá vadászó csoportoktól.

Az [origo] információi szerint a hatóságok két további személyt még keresnek, akiket ugyan a múlt hét elején kihallgattak tanúként, azóta viszont nyomuk veszett.

Ajánlat:

Cikkek, fotók, videók Simon Tibor haláláról

Korábban:

Halált okozó testi sértéssel gyanúsítják G. Jánost a Simon-ügyben