ÁNTSZ: nem a gép miatt haltak meg a vesebetegek

Az ÁNTSZ szerint nem a dialíziskezeléseknél használt szerelékek miatt haltak meg az átlagosnál többen a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban idén januárban és februárban. A tisztiorvosi szolgálat azonban elismerte, hogy sem az eset előtt, sem utána nem tapasztaltak ilyen magas halálozási arányt a betegek közt. A kórházban lecserélték a kérdéses szereléket, és javaslatot tettek a véralvadásgátló technológia megváltoztatására is.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház dialízisközpontjában 2002. januárjában 9, februárjában pedig 11 - zömében 75 év feletti - ember vesztette életét. Ez jelentősen meghaladta az előző hónapok statisztikáját, amely havonta 1-2, ritkábban 5-6 halálozást jelent. A vizsgálatot az ÁNTSZ április 11-én rendelte el, miután felmerült a gyanú, hogy több beteg azért halt meg, mert a kezelésen használatos gépek nem megfelelően működtek. A vizsgálat folyamán a kórházban használt szereléket vizsgálták, illetve az elhunytak közül öt embert boncoltak fel.

Az Állami Népegészségügyi és Tiszitorvosi Szolgálat most lezárult vizsgálatában azt állapította meg, hogy nem a dialízisközpontot működtető Gambro Kft. szerelékei okozták a betegek halálát. Az ÁNTSZ szerint a betegek azért haltak meg, mert a vesebetegségükön kívül egyéb súlyos egészségügyi problémáik is voltak - a legtöbben szívbetegségben szenvedtek, és infarktusban vesztették életüket.

Ugyanakkor a felboncolt betegeknél, az agy kisereiben ismeretlen anyagot mutattak ki. Ez azonban az ÁNTSZ szerint nem hozható egyértelműen összefüggésbe a halálozásokkal, ezért további vizsgálatokat folytatnak. Az új szerelék alkalmazása után alvadási zavarokat is észleltek a betegeknél, ezzel kapcsolatban megállapították, hogy kifogásolható a kórházban használt véralvadásgátló technológia, ezért változtatást javasoltak a kórháznak, a szereléket pedig kicserélték.

Az [origo] kérdésére Tasáry Ilona budapesti tisztifőorvos elmondta, hogy azért cserélték ki a szereléket, mert elejét akarták venni, hogy a betegek elveszítsék bizalmukat a kezelésben.

 

Korábbn:

Vizsgálat a dialíziskezeltek halála miatt

Ajánlat:

Tömeges dialízises halálesetek Horvátországban