Júliustól többet kell fizetni a patikákban

Jelentősen nőhetnek a krónikus betegek gyógyszerköltségei, ha az egészségügyi vezetés elfogadja azt a szakmai javaslatot, amely kevesebb hozzájárulást adna az eddig 90-100 százalékon támogatott készítményekre. Ez lehetne ugyanis az egyik hatásos módja, hogy visszafogják a biztosítói gyógyszerköltségek egyelőre legalább 50 milliárdra becsült túllépést. A szakértőket egyelőre megosztja, politikailag vállalható-e, hogy egyes esetekben akár 300 százalékkal is nőjenek a lakossági kiadások. Az azonban biztos: a patikákban többet kell majd júliustól fizetni.

A leköszönőben lévő egészségügyi kormányzat "búcsúintézkedéseként" jelentősen emelkedne a krónikus betegek gyógyszerköltsége - adta hírül a Weborvos című internetes lap. Eszerint több, jelenleg 100 illetve 90 százalékos ártámogatásban részesülő készítményt alacsonyabb támogatási kategóriába sorolnának át annak érdekében, hogy valamelyest csökkenjen a gyógyszerkassza közel 50 milliárdos hiánya.

A Népszava úgy értesült, hogy egy közelmúltban elkészített szakértői anyag a gyógyszerfelhasználás csökkentése érdekében több megszorító intézkedésre tesz javaslatot az egészségügyi miniszternek. Ennek egyike, hogy a 90, illetve 100 százalékon támogatott betegségenként 30-40 készítmény közül csak 2-3 gyógyszer kapna ilyen mértékű hozzájárulást, ha a betegnek nem ezt rendelik, lényegesen többet kell majd érte fizetnie. (Az ilyen magas támogatási körben olyan gyógyszerek találhatók, amelyeket többek között igen súlyos, krónikus betegségek, például rákbetegek, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kezelésére szolgálnak.) Így a tervezet szerint azok a gyógyszerek, amelyek kikerülnének a 100 illetve 90 százalékban támogatott gyógyszerek közül, a jövőben 70 százalékos ártámogatást kapnának. Ez egy 1000 forintos készítmény esetében például azt jelenti, hogy a beteg által jelenleg fizetett 100 forintos térítési díj – 90-ről 70 százalékra csökkentve a támogatás mértékét – 300 forintra nő.

A most kiszivárgott elképzeléseket egyébként különböző szakértők már korábban is valószínűsítették: amikor a lakossági terhek növekedéséről, illetve a gyógyszerkassza jelentős túllépéséről nyilatkoztak már szóba került, hogy a támogatott készítmények átsorolása lehet az egyik módja annak, hogy a kormány lefaragja a jelentős túlköltést.

Nagy József, az Egészségügyi-kutató Intézet vezetője szerint az már biztos, hogy egy-két százalékkal nő a gyógyszerkiadások lakossági hozzájárulása. Ha azonban politikai döntés születik arról, hogy valóban módosul a támogatás, a lakossági térítés lényegesen gyorsabb ütemben növekedhet majd.

Az egészségügyi szakember szerint az viszont elkerülhetetlen, hogy a gyógyszertámogatási rendszert teljesen átalakítsák és rendbe tegyék. Az ugyanis - véli Nagy József - nem tartható állapot, hogy minden évben súlyos tízmilliárdokkal több a kiadás mint az arra szánt - egyébként alultervezett - keret.

Ugyanez a tervezet szerint egyébként más intézkedésekkel is csökkentenék a gyógyszerfogyasztás költségeit. Például úgy, hogy az orvosok nem konkrét gyógyszert, hanem hatóanyagot írnának a receptre. A patikusnak ezzel egyidőben kötelezővé tennék, hogy a rendelvényre a lehető legolcsóbb készítményt adják ki. Jóllehet: a szakértők szerint mindez egyelőre komoly zavarokat okozna a magyar gyógyszerellátásban, jelenleg ugyanis sem a rendszer, sem az orvos-patikusi információs kapcsolat nem teszi lehetővé az ilyen gyökeres változást.

Ami pillanatnyilag biztos: a gyógyszergyártókkal tavaly kötött 3 éves megállapodás szerint júliustól 5 százalékkal emelhetik a készítmények árát.

A minisztériumban egyelőre nem kívántak nyilatkozni a változtatásokról, illetve a tervekről. A Népszavának csak annyit mondtak: a gyógyszerártárgyalások megkezdődtek, s majd annak lezárása után derül ki, mely készítmények kerültek, vagy maradtak és pontosan melyik támogatotti körben.