Tasnádi az utolsó szó jogán is tagadta bűnösségét

Ártatlanságát hangoztatta, és Pintér Sándor belügyminiszter által szervezett koncepciós eljárásnak nevezte az ellene folytatott pert Tasnádi Péter csütörtökön a Pest Megyei Bíróság előtt utolsó szó jogán elmondott beszédében. Az egyebek mellett bűnszervezet létrehozásával és irányításával vádolt Tasnádi fogva tartásának körülményeit bírálta, és panaszt tett amiatt is, hogy alig láthatta őrizetbe vétele idején született gyermekét. A bíróság feltehetően a követlező tárgyalási napon, május 16-án hirdet ítéletet az ügyben.

A vád szerint Tasnádi Péter felbujtóként önbíráskodást, súlyos testi sértést, adócsalást, tettesként pedig zsarolást, lőfegyverrel visszaélést, adócsalást,  sikkasztást és bűnszervezet létrehozásának, illetve irányításának bűntettét  követette el. A többi vádlott egy része az erőszakos bűncselekményekben, másik csoportja pedig a gazdasági bűncselekményekben volt Tasnádi társa a vádbeszéd szerint

Tasnádi az utolsó szó jogán nagyon rossz színvonalúnak nevezte a vádbeszédet. A vádlott megismételte ügyvédje szavait, miszerint az egész egy koncepciós eljárás volt, melyet szerinte maga Pintér Sándor szervezett. - Nem lehetünk büszkék arra, hogy ilyen államban élünk, ahol ilyen eljárást lefolytathatnak - mondta Tasnádi.

Tasnádi bírálta fogva tartásának körülményeit is. Teljesen elszigetelnek, még az egy órás sétám alkalmával sem találkozhatok emberekkel, és nem telefonálhatok - mondta. Beszélt kisgyermekéről is, aki őrizetbe vételének idején született, és akit alig láthatott. Mint mondta: nem figyelhette első lépéseit, és nem is fürdethette meg.

Az elsőrendű vádlott beszéde után a többi vádlott szólalt fel. Közülük hárman röviden ártatlanságukról szóltak és felmentésüket kérték a bíróságtól, hosszabban még a súlyos, erőszakos bűncselekményekkel vádolt negyedrendű vádlott, Papp Csaba beszélt, aki szintén tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el. Tagadta azt is, hogy Tasnáditól utasítást kapott volna bűncselekmények végrehajtására, mint mondta, soha nem adott még pofont senkinek. Elmondta, hogy sokáig foglalkoztatta az a gondolat, hogy az igazságügy-miniszterhez fordul segítségért, de aztán hiábavalónak érezte ezt. Beszámolt arról, hogy az ellene folyó eljárás miatt feleségét kirúgták munkahelyéről, és anyagi okok miatt nem tudta lányát megfelelően iskoláztatni.

A per feltehetően utolsó tárgyalási napjára két hét múlva, május 16-án kerülhet sor. Akkor a még hátraléávő vádlottak is felszólalnak utolsó szó jogán, majd várhatóan ítéletet hirdet a bíróság.

Korábban:

Végéhez közeledik a Tasnádi-per

Tasnádi felmentését kérte ügyvédje a védőbeszédben