Várják a magyar orvosokat külföldön

Miközben a magyar doktorok tömegesen jelentkeznek az európai uniós orvoshiány miatt meghirdetett külföldi álláslehetőségekre, néhány év múlva nálunk is "elfogyhatnak" a doktorok. Az orvoskamara szerint ezt csak elfogadható jövedelemmel lehetne megakadályozni.

Három évre Svédországba szerződött májustól tizenhat magyar orvos. A fiatal, de tapasztalt radiológusok és patológusok Göteborg megyében vállaltak állást, elsődlegesen egzisztenciális és csak másodsorban szakmai okokból. Hasonló megfontolásból csaknem 850 szakorvos vállalna munkát az Európai Unióban, legalábbis ennyien jelentkeztek - sokan több szakvizsgával - a Magyar Orvosi Kamaránál (MOK).

A doktorok alapvetően az államközi szerződéssel megtámogatott norvégiai álláslehetőségekre jelentkeztek, ám a még tavaly aláírt megállapodás mind ez idáig nem konkretizálódott - mondta az MOK főtitkára, Gyenes Géza.

Időközben Svédországból jelezték: szívesen foglalkoztatnának magyar orvosokat. A svéd munkáltatók így a kamaránál korábban jelentkezettek közül választották ki végül a tizenhat "szerencsést", akik hónapokig tartó intenzív felkészülés után a napokban foglalják el svédországi állásaikat. Őket valószínűleg további szakemberek követik, a svédektől ugyanis már újabb felkérés érkezett: most Stockholm megyébe várnának aneszteziológusokat és patológusokat. Megkeresték azonban a kamarát már Németországból is, ahol főként a volt NDK területén foglalkoztatnának jelentős számban magyar háziorvosokat. Franciaország szintén érdeklődik a magyar doktorok iránt, innen azonban még nem érkezett hivatalos megkeresés.

A magyar szakorvosok iránti érdeklődés Gyenes Géza szerint döntően az európai uniós orvoshiánnyal magyarázható. A fiatalok ott már évekkel ezelőtt elfordultak az orvosi hivatástól, ezért egyre nagyobb gondot okoz az utánpótlás. Ez a tendencia nálunk is érezhető: az orvosegyetemen ma már nincs akkora túljelentkezés, mint évtizedekkel ezelőtt, és egyre többen hagyják el a pályát, vagy el sem kezdik azt. Ennek következtében mind magasabb a praktizáló doktorok átlagéletkora - mondja a főtitkár. Az orvoskamara ezért egyáltalán nem örül annak, hogy sokan külföldön szeretnének munkát vállalni, mégis úgy látja: ha a politika nem veszi észre, hogy a megalázóan alacsony fizetésért a fiatalok nem fogják az egyáltalán nem könnyű orvosi hivatást választani, akkor az MOK-nak kell, ahogyan tud, segítenie a hozzá forduló orvosokon.

A Magyar Orvosi Kamara egyébként úgy számol, ahhoz, hogy vonzóbb legyen a szakma, egy szakorvosnak minimum nettó 1200, bruttó 4000-4600 forint órabért kellene fizetni. Ez havonta még mindig csak bruttó 600 ezer forintot jelentene, vagyis a kamara a jelenlegi kormány által előirányzott 150 ezer forintos orvosi minimálbért csak a kezdő orvosok esetében tudná elfogadni.